,,De stemming is weer omgeslagen. De cijfers uit de eurozone lagen in lijn met de verwachtingen, maar tonen aan dat de situatie in Europa moeizaam blijft. Voor de rest is er betrekkelijk weinig nieuws en is het wachten op de kwartaalresultaten van bedrijven”, aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,5 procent lager op 321,82 punten. De MidKap-index zakte 0,3 procent tot 541,67 punten. De beurs in Parijs daalde 0,3 procent. Frankfurt hield het hoofd boven water met een plus van 0,2 procent. Londen bleef onveranderd.

Industrie eurozone

Op macro-economisch vlak bleek dat de industrie in de eurozone in maart voor de achtste maand op rij is gekrompen. De inkoopmanagersindex kwam uit op 47,7, tegen 49 een maand eerder. De industrie in de kernlanden Duitsland en Frankrijk vertoonde ook een krimp. Daarnaast liep de werkloosheid in de eurozone in februari op tot 10,8 procent.

In China steeg de industriële activiteit in maart daarentegen tot het hoogste niveau in een jaar. Dat was vooral te danken aan de groei van de orders. Beleggers wachten nog op de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie, die later op de dag bekend wordt gemaakt.

Sterkste stijger

In de AEX was SBM Offshore de sterkste stijger met een plus van 1,3 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie heeft een lease- en operatecontract getekend voor het drijvende productie- en opslagplatform Cidade de Ilhabela. Het contract heeft een looptijd van 20 jaar en is getekend met een consortium van Petrobras, BG E&P Brasil en Repsol.

Philips verloor 0,5 procent. Het elektronicaconcern heeft zijn televisie-activiteiten definitief ondergebracht in een samenwerkingsverband met het Taiwanese TPV Technology. Philips wordt voor 30 procent eigenaar van het nieuwe tv-bedrijf, TP Vision.

Randstad verliest

Uitzender Randstad was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een min van 5,2 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM volgde met een verlies van bijna 3 procent.

Van Lanschot klom 6,4 procent. Volgens analisten van ING verlicht de overname van Friesland Bank door Rabobank de druk om de aandelen Van Lanschot te verkopen. Friesland Bank heeft een belang van 23 procent in Van Lanschot. De Friese bank gaf vorig jaar aan het belang voor 2015 af te willen bouwen tot minder dan 10 procent.

De euro was 1,3347 dollar waard, tegen 1,3326 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,6 procent tot 102,45 dollar per vat en Brentolie daalde 0,4 procent tot 122,42 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl