,,De beurzen blijven goed liggen. Er lijkt wat meer rust in de markt te zijn gekomen na de belofte van de ECB om actie te ondernemen. De markt ligt er technisch ook sterk bij. Er is nog een hoop werk aan de winkel in Europa, maar beleggers lijken te begrijpen en te accepteren dat het tijd kost om de schuldencrisis op te lossen”, aldus handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent hoger op 331,58 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 501,89 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,3 procent. Londen zakte 0,2 procent door een fors koersverlies van de bank Standard Chartered.

Grootste daler

In de AEX was DSM de grootste daler met een min van 4,7 procent. Het speciaalchemiebedrijf zag de nettowinst in het tweede kwartaal met 90 procent dalen ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 41 miljoen euro. Ook liet DSM weten de komende maanden een besparingsprogramma door te voeren waarbij wereldwijd 1000 arbeidsplaatsen verdwijnen.

De staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal hoorden bij de grootste stijgers met winsten van 2,9 en 2,6 procent. In de MidKap ging metaalgroep AMG aan kop met een plus van ruim 2 procent. Uitzender USG People stond onderaan met een min van 1,9 procent nadat was gebleken dat de werkgelegenheid voor uitzendkrachten in de periode van 18 juni tot 15 juli verder is gekrompen.

Iran

In Londen kelderde de beurskoers van Standard Chartered ruim 24 procent. De Britse bank ontkent de beschuldiging van Amerikaanse toezichthouders dat het in het geheim zaken heeft gedaan met Iran, in strijd met de sancties tegen dat land. De bank dreigt door de beschuldigingen zijn vergunning kwijt te raken om actief te zijn in New York, het hart van de Amerikaanse financiële wereld.

KBC daalde in Brussel 2,2 procent. De Belgische financiële instelling heeft in het tweede kwartaal een verlies in de boeken gezet van ruim een half miljard euro. Het resultaat stond onder druk door waardeverminderingen van onderdelen die in de etalage staan.

De euro was 1,2415 dollar waard, tegen 1,2425 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 92,46 dollar per vat. Brentolie steeg 0,8 procent tot 110,38 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl