De Europese aandelenbeurzen begonnen maandag optimistisch aan het derde kwartaal. Tegenvallende Chinese industriecijfers zorgden voor een weifelend begin van de handel, maar de graadmeters vonden de weg omhoog nadat bleek dat Wall Street hoger zou gaan openen. In Amsterdam reageerde TomTom positief op het nieuws over een mogelijke opsplitsing van het bedrijf.

De AEX-index in Amsterdam noteerde ruim een half uur voor sluiting 0,8 procent hoger op 347,30 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 528,58 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tussen 0,7 en 1,3 procent. Frankfurt bleef achter met een plus van 0,2 procent.

Op macro-economisch vlak bleek dat de industrie in de eurozone in juni in een iets minder sterk tempo is gekrompen dan eerder werd gedacht. De groei van de Chinese industrie zwakte afgelopen maand echter verder af. Ook bleek dat de werkloosheid in de eurozone in mei is opgelopen tot 12,1 procent.

Nokia

In Helsinki klom Nokia 3,9 procent. De Finse mobieltjesfabrikant koopt het belang van 50 procent van het Duitse technologieconcern Siemens in het samenwerkingsverband Nokia Siemens Networks (NSN) voor 1,7 miljard euro. Daarmee komt een einde aan een samenwerking tussen beide bedrijven die 6 jaar heeft geduurd. Siemens won in Frankfurt 2,4 procent.

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz profiteerde in Stockholm van een adviesverhoging door Bank of America Merrill Lynch en klom 3,7 procent. Truckmaker Volvo zakte daarentegen met 0,6 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs.

Aegon

Grootste stijger in de AEX was verzekeraar Aegon met een winst van 3,1 procent. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco was een van de weinige dalers onder de hoofdfondsen met een min van 1 procent. Ook Unilever, die een afwaardering kreeg van SNS en Gemalto gingen omlaag.

In de MidKap ging biotechnologiebedrijf Pharming met 6,1 procent omhoog na aankondiging van een samenwerkingsovereenkomst met het Shanghai Institute of Pharmaceutical Industry (SIPI).

Consumententak

TomTom kreeg er 6,8 procent bij. De kansen op strategische veranderingen bij navigatiebedrijf nemen volgens analisten van Rabobank toe. Topman Harold Goddijn gaf zaterdag in NRC Handelsblad aan dat TomTom de consumententak wellicht van de hand doet. Volgens Rabo zou dat een zinnig besluit zijn.

De euro was 1,3035 dollar waard, tegen 1,3010 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 97,82 dollar per vat. Brentolie werd ook ruim 1 procent duurder, op 103,23 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl