In Amsterdam sloot de AEX-index 3,8 procent hoger op 315,45 punten. De MidKap steeg 2,3 procent tot 499,88 punten. De FTSE-index in Londen steeg 2,9 procent. In Frankfurt en Parijs liepen de winsten op tot 5,3 en 6,3 procent.

In Brussel wisten de regeringsleiders van de 17 eurolanden na een marathonzitting donderdagochtend een crisisakkoord te bereiken. Ze besloten onder meer de stootkracht van hun noodfonds te vergroten tot zo’n 1000 miljard euro. Daarnaast wordt banken en andere investeerders gevraagd de helft van de Griekse schuldenlast te schrappen.

Kapitaalbuffers

Uit het akkoord bleek verder dat diverse banken hun kapitaalbuffers moeten versterken. De Griekse banken moeten het meeste kapitaal gaan ophalen, maar hebben al steun toegezegd gekregen. Banken in Spanje, Italië en Frankrijk moeten hun buffers ook aanvullen. Nederlandse banken voldoen al aan de sterngere eisen.

In Amsterdam vlogen de financiële fondsen ING en Aegon omhoog. ING voerde de AEX-index aan met een plus van 14,4 procent. Aegon werd 9,5 procent meer waard. In de MidKap wonnen SNS Reaal en Delta Lloydcirca 7 procent.

Absolute uitblinkers

Ook elders in Europa behoorden de bankaandelen tot de absolute uitblinkers. In Frankfurt stegen Deutsche Bank en Commerzbank zo'n 16 procent. In Parijs lieten de grote Franse banken BNP Paribas, SociétéGénérale en Crédit Agricole forse koerswinsten zien van 17 tot 22,5 procent. De Franse banken hoeven veel minder kapitaal op te halen dan werd gevreesd.

Naast het crisisakkoord kregen de beurzen ook een stroom kwartaalcijfers te verwerken. Shell wist de winst in het derde kwartaal fors op te voeren, mede dankzij een hogere olieprijs. Het aandeel van het olieconcern leverde in de middaghandel echter 0,2 procent in. Randstad steeg ruim 4 procent. Het uitzendconcern zag de winst in het afgelopen kwartaal met 10 procent stijgen bij een omzetgroei van 12 procent.

Flinke stijging euro

De euro liet ook een flinke stijging zien na het crisisplan. De Europese munt klom tot 1,4170 dollar, tegen 1,3835 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. Het akkoord drukte daarnaast de rentes op Italiaanse en Spaanse obligaties, wat betekent dat de schuldpapieren van die landen weer wat meer waard werden.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 3,4 procent tot 93,25 dollar per vat. Brentolie werd 2,6 procent duurder.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl