De AEX-index in Amsterdam sloot 5,03 punten (1,6 procent) lager op 320,09 punten. De MidKap-index eindigde 7,17 punten (1,4 procent) in de min op 524,33 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 1,5 procent. Londen noteerde 0,7 procent lager.
De ministers van Financiën van de 17 eurolanden stelden het besluit over een tweede noodlening van 130 miljard euro aan Griekenland uit tot volgende week woensdag. De Grieken moeten terug naar de onderhandelingstafel en moeten daarnaast enkele maatregelen verder uitwerken. De Europese bewindslieden willen zekerheid dat Griekenland zijn beloftes nakomt.
Onvrede
Een van de leiders van de Griekse regeringspartijen wees het donderdag bereikte akkoord echter af. Ook zijn verschillende bewindslieden uit de Griekse regering afgetreden uit onvrede over de bezuinigingsplannen.
De financiële fondsen hadden te lijden onder de voortdurende onzekerheid rond Griekenland. In Parijs zakte BNP Paribas 4,1 procent, Crédit Agricole daalde 4,8 procent en Société Générale verloor 7,5 procent. De Franse verzekeraar Axa zakte 2,5 procent.
Frankfurt
In Frankfurt ging Commerzbank 5,2 procent omlaag en Deutsche Bank zakte 4 procent. Verzekeringsconcern Allianz moest 1,5 procent omlaag.
In de AEX zette ING de daling voort met een min van 5,6 procent. UBS verlaagde het beleggingsadvies voor ING na de teleurstellende jaarcijfers van de bank en verzekeraar. Donderdag ging het aandeel ING al 5,4 procent omlaag. Aegon verloor 3,9 procent. In de MidKap leverde SNS Reaal 5,5 procent in. Van Lanschot sloot 1,4 procent lager.
TomTom
Navigatiebedrijf TomTom was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 5,5 procent na een adviesverhoging door Rabobank.
In Parijs werden de resultaten en vooruitzichten van Alcatel-Lucent positief ontvangen. De Frans-Amerikaanse producent van telecomapparatuur wist in 2011 voor het eerst sinds de fusie in 2006 weer winst te boeken. Beleggers beloonden het aandeel met een koerswinst van 12,1 procent.
De euro stond onder druk door de vrees voor een Grieks bankroet en was 1,3183 dollar waard, tegen 1,3295 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 98,44 dollar per vat en Brentolie zakte 1,1 procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl