De AEX-index in Amsterdam noteerde een klein uur voor het slot 2,1 procent lager op 312,93 punten. De MidKap-index zakte 4,3 procent tot 488,95 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 3,1 procent. In Madrid en Milaan liepen de verliezen terug nadat er in Spanje en Italië een verbod op short selling was uitgesproken.
Berichten dat een tweede Spaanse regio om financiële steun van de centrale overheid in Madrid heeft gevraagd en meer regio’s zullen volgen, drukten de stemming op de beurzen. Door de toenemende zorgen over de financiële stabiliteit van Spanje steeg de rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen naar een nieuw recordniveau van ruim 7,5 procent. De onrust rond Spanje zorgde ook voor hogere rentekosten voor Italië.
Financiële markten
De Italiaanse toezichthouder op de financiële markten liet weten het verbod op zogeheten short-selling van aandelen in banken en verzekeraars met onmiddellijke ingang opnieuw in te voeren in de hoop de koersdruk te verminderen. In Spanje werd short-selling op alle Spaanse aandelen per direct verboden. Bij short-selling speculeren handelaren op een daling van de koersen.
In de AEX behoorden ING en Aegon tot de grootste dalers met minnen van respectievelijk 6,7 en 4,3 procent. In de MidKap zakte SNS Reaal 3,4 procent. Het aandeel bereikte eerder op de dag op 0,90 euro de laagste koers ooit. De kredietbeoordelaars S&P en Fitch overwegen hun waarderingen voor SNS te verlagen.
Wereldhave
Philips wist de neerwaartse trend te ontspringen dankzij beter dan verwachte kwartaalresultaten. Het elektronicaconcern profiteerde van kostenbesparingen en sterke groeicijfers bij vooral de medische tak. Beleggers beloonden het aandeel met een koerswinst van 4,6 procent. Philips was daarmee de sterkste stijger in de AEX.
In de MidKap ging Wereldhave 16 procent onderuit na het opstappen van topman Hans Pars. Het vastgoedfonds verwacht dit jaar minder dividend uit te keren.
De euro zwakte verder af tot 1,2110 dollar. Aan het eind van de Europese beurshandel op vrijdag stond de eenheidsmunt nog op 1,2175 dollar. De prijs van Amerikaanse olie zakte 3,2 procent tot 88,85 dollar per vat enBrentolie daalde 3 procent tot 103,65 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl