De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 2,8 procent lager op 300,66 punten. De hoofdgraadmeter aan het Damrak bereikte eerder op de dag op 300,43 punten het laagste niveau sinds eind december vorig jaar. De MidKap-index zakte 2,8 procent tot 507,52 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 2 en 3,3 procent.

Volgens beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers lag het koersverlies van de AEX redelijk in lijn met de rest van de beurzen. De mislukte onderhandelingen in het Catshuis hadden volgens Van der Stee dan ook geen aantoonbaar effect op de Amsterdamse aandelenbeurs. ,,Maar het helpt natuurlijk niet.”

Frankrijk

Het mislukken van de begrotingsonderhandelingen gaat Nederland volgens Van der Stee echter wel geld kosten aangezien het renteverschil tussen Duitse en Nederlandse obligaties verder opliep.

Ook de politieke situatie in Frankrijk hield de markten bezig. De socialistische kandidaat François Hollande won zondag de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Hollande heeft eerder aangegeven het crisisbeleid van Frankrijk te willen wijzigen en opnieuw te willen onderhandelen over het Europese begrotingspact.

Grootste dalers

De Europese beurzen kwamen verder onder druk te staan nadat bekend werd gemaakt dat de economische activiteit in de eurozone in april verder is afgenomen. De activiteit in de Duitse industrie liet daarbij in april de sterkste krimp in 3 jaar tijd zien. Eerder bleek al dat de industrie in China voor de zesde maand op rij is gekrompen. Ook is Spanje opnieuw in een recessie beland.

De financiële fondsen Aegon en ING waren de grootste dalers in de AEX met verliezen van circa 8 procent. Navigatiebedrijf TomTom zakte 4 procent. Vrijdag won het aandeel nog bijna 16 procent op berichten over een mogelijke beursexit. Elektronicaconcern Philips hield als enige het hoofd boven water dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers en won 3,9 procent.

Nestlé

In Zürich verloor Nestlé 2,4 procent. Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern koopt de babyvoedingsactiviteiten van farmaciegigant Pfizer voor bijna 9 miljard euro. Nestlé troefde daarmee rivaal Danone af, die naar verluidt ook in de race was om een deal met Pfizer te sluiten. Danone steeg in Parijs 1,7 procent.

De euro was 1,3135 dollar waard, tegen 1,3210 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 102,20 dollar per vat en Brentolie werd 1 procent goedkoper op 117,55 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl