,,We hebben een verdere kwantitatieve versoepeling in de Verenigde Staten en een renteverlaging in Europa in het vooruitzicht, maar daar staat een verslechterde economische vooruitblik tegenover. We blijven het dus maar afwachten”, verklaarde Richard Griffiths, directeur van Berkeley Futures, tegen persbureau Reuters.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent lager op 328,57 punten. De MidKap-index zakte 0,1 procent tot 501,37 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,7 procent.

TomTom

In de AEX werden de dalers aangevoerd door luchtvaartbedrijf Air France-KLM met een min van 3 procent. Navigatiebedrijf TomTom was de sterkste stijger met een winst van 1,5 procent. Verffabrikant AkzoNobel won 1,2 procent na een adviesverhoging door Credit Suisse.

ING zakte 1,8 procent. De bank en verzekeraar onderzoekt volgens ingewijden de mogelijkheid om de verkoop van zijn verzekeringactiviteiten in Hongkong los te koppelen van de overige Aziatische onderdelen die in de etalage staan. ING hoopt op die manier een betere prijs te krijgen.

Olie

Shell verloor 0,4 procent. Het olieconcern heeft een aantal pijpleidingen en terminals voor ruwe olie in de Golf van Mexico stilgelegd in verband met de komst van de orkaan Isaac. Ook de productie bij twee Amerikaanse raffinaderijen wordt uit voorzorg stilgelegd.

Op de lokale markt zakte Neways Electronics International 6,7 procent. De producent van elektronische componenten rapporteerde een sterke omzet over de eerste jaarhelft, maar de nettowinst bleef achter bij de verwachtingen.

Metro

Telegraaf Media Groep (TMG) bleef onveranderd. TMG kondigde aan de Nederlandse editie van het gratis dagblad Metro te kopen. Het mediabedrijf is al eigenaar van Spits, de andere grote gratis krant in Nederland.

De euro was met 1,2557 dollar bijna evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 95,55 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,8 procent goedkoper. De zeven belangrijkste industrielanden willen dat de olieproductie wordt opgeschroefd om tegenwicht bieden aan de recente stijging van de brandstofprijzen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl