,,De stijgers van gisteren zijn de dalers van vandaag. De beweeglijkheid op de beurzen blijft groot door de aanhoudende onzekerheid over Griekenland. We gaan van eurotop naar eurotop en ondertussen gebeurt er niet echt veel om de crisis aan te pakken. Op de obligatiemarkt blijft de Spaanse rente nog redelijk liggen. Dat is een klein pluspuntje”, aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 2 procent lager op 290,18 punten. De MidKap-index zakte 2,2 procent tot 476,56 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 1,8 en 2 procent.

Diner EU

De regeringsleiders en staatshoofden van de 27 landen van de Europese Unie komen woensdagavond bijeen in Brussel voor een informeel diner. EU-president Herman Van Rompuy heeft de leiders uitgenodigd om open en vrij te praten over maatregelen om groei te stimuleren. Besluiten zullen er niet vallen; het diner is een voorbereiding voor de echte top die eind juni is gepland.

In de AEX voerde Philips de dalers aan met een verlies van meer dan 5 procent. SBM Offshore en ING volgden met minnen van ruim 4 procent. Supermarktconcern Ahold hield als enige het hoofd nipt boven water met een plusje van 0,03 procent.

Shell

Shell zakte 1,3 procent. Het olieconcern ziet zijn poging om de Britse bodemonderzoeker Cove Energy over te nemen gedwarsboomd door het Thaise PTT Exploration and Production (PTTEP). Dat bedrijf verhoogde zijn eerdere bod op Cove en biedt nu meer dan Shell. Cove steunt nu de overnamepoging van PTTEP. Het aandeel Cove klom in Londen 10,4 procent.

Aegon verloor 2,2 procent. De verzekeraar wil zijn notering aan de London Stock Exchange schrappen omdat de kosten niet in verhouding staan tot de lage omzetten in het aandeel op de Londense beurs.

Euro

De euro bleef onder druk door de aanhoudende onzekerheid over Griekenland. De eenheidsmunt was 1,2636 dollar waard, tegen 1,2746 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. Eerder op de dag tikte de euro op 1,2613 dollar het laagste niveau sinds augustus 2010 aan. Aan het begin van deze maand werd de euro nog voor circa 1,32 dollar verhandeld.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 90,90 dollar per vat. Brentolie zakte 1,2 procent in prijs tot 107,09 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl