De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent hoger op 337,56 punten. De hoofdindex tikte eerder op 340,47 punten de hoogste tussenstand van 2012 aan. De MidKap-index noteerde vlak op 524,35 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,5 en 0,6 procent. Londen leverde aanvankelijke winsten in en noteerde rond de slotstand van vrijdag.

De hoofdgraadmeter in Madrid stond 0,2 procent in de min. Spanje vroeg maandag formeel om Europese hulp bij de herkapitalisatie van zijn noodlijdende banken. Het geld, 39,5 miljard euro, wordt rond 12 december uitbetaald. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex na ruim een uur handel 0,1 procent lager. Beleggers reageerden onder meer op een onverwacht slechte uitkomst van de inkoopmanagersindex van de Amerikaanse industrie.

Chinese industrie

Eerder op de dag bleek al dat de omvangrijke Chinese industrie vorige maand voor het eerst sinds oktober vorig jaar weer is gegroeid. De industrie in de eurozone liet daarentegen in november opnieuw een krimp zien, maar in een iets minder sterk tempo dan een maand eerder.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore ging aan kop in de AEX met een winst van ruim 3 procent. TNT Express was de grootste daler met een min van 1,1 procent.

AkzoNobel

AkzoNobel steeg 2,2 procent na de aankondiging dat Ton Büchner op 7 december terugkeert als bestuursvoorzitter van het verfconcern. Büchner zat sinds 18 september thuis wegens oververmoeidheid, maar is inmiddels volledig hersteld.

Air France-KLM klom 0,6 procent. Een woordvoerder van KLM liet in een reactie op een artikel in De Telegraaf weten dat de Nederlandse luchtvaartmaatschappij geen vastomlijnd plan heeft om banen te schrappen. De krant schreef dat KLM 3000 banen wil schrappen.

De euro profiteerde ook van het formele hulpverzoek voor de Spaanse banken en bereikte op 1,3075 dollar de hoogste koers in 6 weken tijd. De eenheidsmunt viel daarna weer terug tot 1,3050 dollar, tegen 1,3005 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie klom ruim 1 procent tot 89,90 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl