DSM kreeg met 2,7 procent een forse tik op de beurs, maar dat koersverlies werd in de AEX goedgemaakt door onder meer koerswinst van KPN. De euro en de olieprijs werden beiden weer fors goedkoper.

De Europese effectenbeurzen bleven maandagochtend rond de niveaus van voor het weekeinde hangen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag mogelijk extra steunmaatregelen zal aankondigen. Ook is Wall Street maandag gesloten vanwege Martin Luther King Day.

,,Het is voorzichtigheid troef op de beurzen. Het is vooral de week van de ECB. De markt verwacht een hoop van ECB-president Mario Draghi en dat zorgde afgelopen donderdag en vrijdag al voor mooie winsten op de markten. Door de hoge verwachtingen is de kans op teleurstelling echter groot”, aldus Erik Nugteren, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend vrijwel vlak op 432,86 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 645,19 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,1 procent. De DAX in Frankfurt won 0,4 procent. De Duitse hoofdindex tikte eerder op de ochtend het hoogste niveau ooit aan. De Zwitserse beurs toonde wat herstel en klom 3,2 procent na de koersval van vorige week.

Telecom

De Europese telecombedrijven stonden opnieuw in de belangstelling na de speculatie op een overname van KPN door Deutsche Telekom op vrijdag. In Madrid steeg Telefónica 1,6 procent. Volgens de krant Sunday Times wil Hutchison Whampoa het Britse mobiele telecombedrijf O2 overnemen van Telefónica.

In Amsterdam was KPN koploper in de AEX met een plus van 1,7 procent. Het aandeel steeg vrijdag al bijna 4 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM sloot de rij met een verlies van 2,7 procent na een adviesverlaging door ING.

Bankaandelen

De Italiaanse bankaandelen zaten in de lift na berichten dat de Italiaanse overheid de regels met betrekking tot het stemrecht van de aandeelhouders gaat veranderen. Banca Popolare dell'Emilia Romagna en Banco Popolare di Milano stegen zo'n 11 procent.

De euro stond op 1,1598 dollar, tegen 1,1514 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,6 procent tot 47,91 dollar. Brentolie kostte ook 1,6 procent minder, op 49,37 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl