,,De cyclische bedrijven komen maar niet overeind en die moeten toch echt de kar trekken. Dat gebeurt echter niet zo lang de economie in Europa niet aantrekt, en die moet gas gaan geven. De voedings- en levensmiddelensector blijft constant, maar die kan in zijn eentje de beurs niet opkrikken. Verder blijven de perikelen in Cyprus en Italië de gemoederen bezighouden. Het zal allemaal wel weer worden opgelost, maar het blijft zorgen voor onrust“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1 procent lager op 345,92 punten. De MidKap zakte 1,3 procent tot 518,39 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 1,2 en 1,7 procent. De FTSE in Londen daalde 0,6 procent.
Europese Commissie
Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat het vertrouwen van consumenten en producenten in de economie van de eurozone in maart verder is afgenomen. Daarmee is het herstel dat in november vorig jaar werd ingezet voor het moment gestaakt. Ook bleek dat het Duitse consumentenvertrouwen deze maand onveranderd is gebleven. Het vertrouwen wist daarmee de stijgende lijn van de eerste 2 maanden van het jaar niet voort te zetten.
In de AEX gingen alle 25 fondsen omlaag. Telecombedrijf KPN was de grootste verliezer met een min van meer dan 4 procent. Uitgever Wolters Kluwer leverde 2,6 procent in na een adviesverlaging door Berenberg. In de MidKap was baggeraar Boskalis de grootste daler met een verlies van ruim 4 procent na een adviesverlaging door SNS Securities.
Galapagos
Galapagos daalde meer dan 1 procent. Het biotechnologiebedrijf kondigde aan de in 2007 gesloten alliantie met Lilly te hebben beëindigd. De twee bedrijven deden samen onderzoek naar middelen tegen botontkalking (osteoporose).
In Milaan steeg Mediaset ruim 7 procent. Het Italiaanse mediaconcern, gecontroleerd door Silvio Berlusconi, heeft vorig jaar voor het eerst in zijn bestaan verlies geleden. Ook keert het bedrijf voor het eerst geen dividend uit. De omzet viel wel hoger uit dan voorzien.
De euro stond ook onder druk en was 1,2777 dollar waard, tegen 1,2851 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. Het is voor het eerst sinds november vorig jaar dat de eenheidsmunt minder de 1,28 dollar waard is. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 95,64 dollar per vat. Brentolie klom 0,2 procent in prijs tot 109,54 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl