De AEX-index in Amsterdam noteerde zo’n driekwartier voor het slot 0,4 procent hoger op 326,08 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 509,03 punten. De beurs in Londen kreeg er 0,2 procent bij terwijl Frankfurt 0,8 procent hoger stond.

In Parijs stond de CAC 40-index in de late middaghandel 0,6 procent hoger. Kredietbeoordelaar Moody’s schroefde de kredietwaardigheid van Frankrijk met een stapje terug. Het euroland verliest daarmee zijn toprating AAA en gaat naar AA1. Moody’s was de tweede van de drie grote ratingbureaus die de Franse rating verlaagde. Eerder deed Standard & Poor’s dat in januari.

Grieks leningenprogramma

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden voeren dinsdag een belangrijk overleg over de voortgang van het Griekse leningenprogramma. Griekenland paste maandag nog een aantal wetten aan die de internationale geldschieters op de valreep moeten overtuigen in te stemmen met het volgende pakket aan noodleningen voor het land.

Sterkste daler in de AEX was PostNL met een verlies van 2,8 procent. Grootste stijger was speciaalchemiebedrijf DSM met een plus van 2,5 procent.

ArcelorMittal

ArcelorMittal zakte 1,2 procent. Het staalconcern heeft volgens Franse media bij de vakbonden aangegeven dat er weinig hoop is voor een verbetering in de resultaten komend jaar. Fugro herstelde voorzichtig met een winst van 1,6 procent. Maandag verloor de bodemonderzoeker 14 procent na een winstwaarschuwing en het vertrek van de topman.

In Londen won mijnbouwer Xstrata 2,7 procent. Een grote meerderheid van de aandeelhouders van Glencore en van Xstrata stemden dinsdag in met de overname van de Britse mijnbouwer door grondstofhandelaar Glencore. Een bonusregeling voor managers van Xstrata om ze bij het bedrijf te houden werd echter afgewezen. Glencore steeg ook 1 procent.

EasyJet

EasyJet klom 5,4 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij boekte in het afgelopen boekjaar, dat liep tot en met september, ruim een kwart meer winst dan in het vorige. De omzet groeide met 11,6 procent en het aantal vervoerde passagiers met 7,1 procent.

De euro was 1,2805 dollar waard, tegen 1,2810 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 88,25 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 110,99 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl