,,We zitten nog steeds in een negatieve trend en de emotie regeert. De zwakke broeders in de markt worden verder onder druk gezet. In de AEX is Philips de gebeten hond na een verlaging van het koersdoel door HSBC en door geruchten dat het met de medische activiteiten van het bedrijf niet zo lekker loopt”, aldus Barry van der Laan, hoofd van IG Markets Netherlands.

De AEX-index in Amsterdam zakte in de middaghandel 2,2 procent tot 277,68 punten. De Amsterdamse hoofdindex leverde daarmee in de afgelopen 3 maanden zo’n 18 procent aan waarde in. De MidKap-index verloor 2,3 procent tot 462,57 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen daalden de beurzen tussen 1,8 en 3 procent.

Inflatie

De stemming werd gedrukt door tegenvallende macrocijfers. In Duitsland bleek dat de omzet van de detailhandel in augustus met 2,9 procent is afgenomen. Dat is de grootste daling op maandbasis sinds mei 2007. Economen hadden een veel kleinere afname verwacht.

Ook liep de inflatie in de eurozone in september sterker op dan verwacht tot 3 procent. De werkloosheid in de euroregio bleef in augustus onveranderd op 10 procent. Eerder op de dag werden al zwakke cijfers over de industriële productie in Japan en China naar buiten gebracht.

Philips

In Amsterdam was elektronicaconcern Philips de grootste verliezer in de AEX met een min van 6,5 procent vanwege negatieve analistenrapporten. Bank en verzekeraar ING volgde met een verlies van 6,4 procent. Alle AEX-fondsen gingen omlaag. KPN was de geringste daler met een min van 0,2 procent.

In de MidKap was uitzender USG People de grootste daler met een min van 4,9 procent. Bank en verzekeraar SNS Reaal volgde op de voet met een verlies van 4,7 procent.

Transactie

Delta Lloyd kondigde aan zijn Duitse activiteiten te verkopen aan de Japanse financiële dienstverlener Nomura Holdings. De verzekeraar verwacht dat de transactie minstens 65 miljoen euro oplevert. Het aandeel verloor 1 procent en leverde daarmee een eerdere koerswinst weer in. Analisten van Rabo Securities verwachten dat de voorgenomen verkoop niet doorgaat bij ongewijzigde marktcondities.

De euro was 1,3501 dollar waard tegen 1,3636 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 81,84 dollar per vat en Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 103,24 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl