Inflatie loopt op, maar beurzen en centrale banken maken zich niet druk.
De speculatie met meme-aandelen gaan een nieuwe fase in.
In de technologiehoek lijkt de belangrijke Nasdaq-index zich op te maken voor een nieuwe aanval op recordstanden, signaleren beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.
ANALYSE – “Short is moord”, zo luidde een kop in de Financiële Dagblad in 2008, toen de financiële autoriteiten een ban op short selling – het speculeren op koersdalingen – afriepen tijdens tijdens de beurscrash van dat jaar.
Nu is er weer iets met ‘short sellers’ aan de hand, maar op een andere manier. Professionele hedgefondsen die speculeren op koersdalingen van bepaalde aandelen, worden tegengewerkt door een ‘meute’ van particuliere beleggers die zich verenigen via sociale media en koersen opjagen, waardoor de short sellers grote verliezen lijden. Lees hier meer over hoe dat begin dit jaar met het aandeel Gamestop ging.
Inmiddels wordt er steeds minder short gegaan. Sinds januari dit jaar zijn short posities met 80 procent gedaald, blijkt uit een rapport van de bank Barclays. De angst voor aanvallen van de zogenoemde ‘Reddit-beleggers’ speelt hierbij een rol.
Er zijn dus relatief weinig partijen die inzetten op koersdalingen op de beurs en tegelijk viert het optimisme hoogtij. Met volgende week een nieuwe expiratie van opties op komst en beurskoersen die rond all-time-highs noteren, is er wellicht weinig nodig voor een nieuwe opwaartse fase.
Beurs negeert hogere inflatie
Tekenend voor de positieve stemming is dat beleggers niet onder de indruk zijn van hoger dan verwachte inflatiecijfers, zo zagen we deze week. Beleggers volgen vooralsnog de redenering van centrale banken dat hogere inflatie een tijdelijk fenomeen is - en er dus geen snelle verhoging van rentes aankomt. De markt richt zich vooral op het economische herstel. Klinkt bekent toch?
Ook de beslissing van de Europese Centrale Bank van afgelopen donderdag om de geldsluizen open te houden, bevestigde de inschatting van de ECB dat inflatie niet iets is om je zorgen over te maken. De ECB blijft gewoon doorgaan met het opkopen van obligaties om de rente laag te houden en je kan gratis bij ze lenen. Het gevolg is een dalende rentemarkt, wat ruimte geeft voor een nieuwe opwaartse beweging voor aandelen.
Toch maken steeds meer marktvolgers zich zorgen over de aanname van centrale banken dat de hogere inflatie van korte duur is. Hierover hebben wij recentelijk nog in onze Premium-bijdrage geschreven.
De beurs is inmiddels gewend aan het idee dat ergens eind dit jaar een begin wordt gemaakt met het terugdraaien van marktinterventies die rentes laag houden. Echter, als ook maar één beleidsmaker zich verspreekt of te vroeg zijn twijfel uitspreekt over de inflatierisico's, dan kan dat leiden tot een forse prijsherziening op de financiële markten.
Veel marktpartijen beginnen toch te twijfelen aan het tijdelijke karakter van de stijgende inflatie en zien dit als het grootste risico voor de beurs in de nabije toekomst. De rentes mogen wel omhoog, maar het liefst zo laat mogelijk en niet al te snel.
Gelet op de hoge waarderingen van aandelen blijft de beurs gevoelig voor een snelle rentestijging. En ook overheden zitten niet te wachten op snel stijgende rentes, omdat ze tijdens de coronacrisis de staatsschulden enorm hebben laten oplopen en geen trek hebben in fors hogere financieringslasten.
Voorlopig houden centrale bankiers en beleggers elkaars handen vast onder het motto: het is allemaal tijdelijk en het komt vanzelf goed!
Meme-aandelen: het nieuwe speculeren gaat volgende fase in
Intussen beweegt in de speculatieve uithoeken van de beurs de zogenoemde meme-handel naar een volgende fase. Het gaat hier dus om aandelen die op sociale media door groepen particuliere beleggers worden omarmd, waarbij koersen plots fors worden opgedreven, zonder fundamentele onderbouwing.
De particuliere beleggers die hieraan meedoen blijven voor opschudding zorgen. Hun vermogen om collectief krachten te bundelen, geeft een soort van geloofwaardigheid aan een nieuwe beleggingsstrategie.
Dit genereert marktsituaties die handelshuizen en hedgefondsen (waar de bovengenoemde short sellers zitten) als een 'Blitzkrieg' ervaren.
Eerder dit jaar ging het bij meme-aandelen vooral over namen als GameStop, BlackBerry en AMC. Maar recent zien we in de VS ook grote stijgingen en dalingen in andere relatief onbekende namen als Clover Health, GEO Group, World Wrestling Entertainment en zelfs fastfoodketen Wendy's.
Dat laatste is overigens opmerkelijk. Doorgaans zoeken de meme-beleggers naar kleinere beursgenoteerde aandelen waar short-beleggers zwaar op hebben ingezet, om die juist omhoog te jagen. Maar Wendy's voldoet niet echt aan die definitie, omdat er niet hele zware shortposities zijn. Onderstaande grafiek laat zien dit de mogelijke reden is dat de poging om het aandeel Wendy's sterk op te jagen vooralsnog weinig tractie krijgt.
Als de meme-handel het nieuwe speculeren is, dan is timing essentieel. Je spreekt namelijk over een soort piramidespel waarbij degenen die als laatste instappen bij speculatieve koersbewegingen de pineut zijn, als aandelen vervolgens fors dalen. Dat is een behoorlijk bizarre en verontrustende ontwikkeling op de bredere publieke markten, waar elk aandeel zoveel waard is als mensen bereid zijn ervoor te betalen.
We weten inmiddels dat financiële markten niet altijd even logisch opereren. De onderliggende economische balans is al geruime tijd verstoord door de duizenden miljarden aan vrijwel gratis geld die centrale banken in het financiële systeem hebben gepompt (met een negatieve reële rente als gevolg) en de tomeloze spenderingsdrift van overheden tijdens de coronacrisis. Maar voorlopig gaat de muziek door op de beurs.
Nasdaq opnieuw in de aanval!
Volgende week is weer tijd voor een van de 4 grote optie-expiraties in de VS. Zoals hierboven geschetst staan koersen van belangrijke beursindices tegen of op all-time-highs, terwijl de volatiliteit van de beurs laag is.
Zou de meme-handel, die zich nu vooral concentreert op kleinere aandelen waarvan de koersen makkelijker te beïnvloeden zijn, overslaan op grotere beursfondsen? En daarmee short sellers in grotere delen van de markt in het nauw drijven? Dat is in ieder geval iets om in de gaten te houden.
Hieronder kijken we naar de Amerikaanse Nasdaq-index, die gedomineerd wordt door technologiefondsen. Deze index bleef recentelijk toch wat achter, maar zet nu toch opnieuw de aanval in op de oude recordstanden.
Grote Amerikaanse techfondsen zoals Amazon, Alphabet en Microsoft ontwikkelen alweer momentum, waardoor de opwaartse druk voor andere techaandelen en daarmee de Nasdaq toeneemt.
In de grafiek hieronder is een vergelijking gemaakt tussen de huidige zijwaartse fase van de Nasdaq en de vorige correctie van het derde kwartaal van 2020. De vraag is: kan nu opnieuw een uitbraak naar boven volgen, zoals in november 2020?
De vorige keer dat de oude all-time-highs werden geslecht, volgde een opwaartse lijn (lichtblauwe streep) in het koersverloop.
Nu staan we weer bij all-time-highs die al een paar maanden oud zijn. Daarnaast zijn er de bovengenoemde ontwikkelingen die wijzen op een aanhoudend positieve stemming onder beleggers. Mogen we voor de Nasdaq dan weer eenzelfde beweging verwachten als in november 2020?
Mocht dit inderdaad zo uitpakken, onder aanvoering van de grote techbedrijven, dan zorgt dat ook voor een nieuwe positieve impuls voor veel andere indices waar techbedrijven zwaar meewegen. En dan geldt, zoals wij wel vaker schrijven: een trend is geldig, totdat het tegendeel wordt bewezen. Vandaar dat wij naar boven blijven kijken.
Lees volgende week weer in onze Premium-bijdrage hoe het met specifieke sectoren en aandelen gaat.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.