De AEX-index in Amsterdam verloor 1,1 procent tot 301,27 punten. De MidKap-index zakte 0,5 procent tot 471,88 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt daalden tussen 0,5 en 2,8 procent. De euro was 1,3755 dollar waard, tegen 1,3750 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.
In New York verloren de beurzen tot 1,3 procent, nadat de banengroei in oktober lager uitviel dan verwacht. De Amerikaanse werkloosheid nam wel onverwacht af tot het laagste niveau 6 maanden.
Geen akkoord
De Europese beurzen waren eerder op de dag positief gestemd door berichten dat de G20-leiders het eens waren geworden dat de financiële slagkracht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet worden vergroot. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel liet echter weten dat er geen akkoord is bereikt om de middelen van het IMF te vergroten.
In Europa werd de stemming ook gedrukt door tegenvallende macrocijfers. De dienstensector in de eurozone liet in oktober opnieuw een krimp zien en in Duitsland kende de dienstensector de op een na zwakste groei sinds juli 2009. Ook lieten de Duitse industriële orders in september de sterkste neergang zien sinds januari 2009.
Italië
Het IMF zal wel de economische hervormingen van Italië gaan beoordelen in vierjaarlijkse rapporten. Daarnaast sprak de Franse president Nicolas Sarkozy de hoop uit dat de Europese belasting op financiële transacties al in 2012 kan worden ingevoerd.
In Griekenland wacht premier George Papandreou vrijdag een spannende stemming. Vrijdagavond stelt de regering in het parlement in Athene de vertrouwensvraag over de premier. Als Papandreou de stemming verliest, moeten er binnen 30 dagen verkiezingen plaatsvinden in Griekenland.
Pharming
In de MidKap was biotechnologiebedrijf Pharming de grootste stijger met een winst van 3,3 procent na positief nieuws over zijn stermedicijn Rhucin.
In de AEX steeg vastgoedfonds Corio 0,8 procent na goed ontvangen kwartaalcijfers. De vastgoedinvesteerder bevestigde ook de verwachting voor 2011.
Commerzbank daalde in Frankfurt 7 procent. De op een na grootste bank van Duitsland leed in het derde kwartaal meer verlies dan verwacht door een forse afwaardering van Griekse schuldpapieren. In LondensteegRoyal Bank of Scotland 0,2 procent. De Britse staatsbank wist in het afgelopen kwartaal weer winst te boeken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl