De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdagochtend in het rood. Beleggers verwerkten een verrassende devaluatie van de Chinese yuan en een verdere daling van het Duitse beleggersvertrouwen. In Amsterdam ging Delta Lloyd in de uitverkoop na een tegenvallend halfjaarbericht. Ook Imtech, dat uitstel van betaling aanvroeg, zag zijn beurswaarde verder decimeren.
,,China haalt alles uit de kast met de valutastap om de negatieve trend te keren en het is afwachten hoe dat gaat uitspelen”, aldus Erik Nugteren, partner bij Ambassador Investments. Delta Lloyd laat volgens de marktkenner een heftige koersreactie zien, die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door de vrees voor een kapitaalverhoging. Imtech zit volgens Nugteren in de eindfase. ,,Het is sneu om te zien hoe snel het is gegaan, maar Imtech kan weinig meer doen na de verkoop van de ICT-tak vorig jaar.”
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent in de min op 496,89 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 707,89 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 1,6 procent kwijt.
Delta Lloyd
Delta Lloyd bungelde onderaan de AEX met een min van 13,5 procent. De verzekeraar leed een groot halfjaarverlies, onder meer door de onrust op de financiële markten en verliezen op de verkoop van activiteiten. Ook daalde de solvabiliteit sterker dan verwacht. Rabobank schroefde zijn aanbeveling voor het aandeel terug.
In de MidKap zette Imtech de neergang onverminderd voort en zakte 24,5 procent tot 0,32 euro. Het aandeel werd door beursbedrijf Euronext op het strafbankje gezet na de surseance van betaling door het noodlijdende installatiebedrijf.
Euro
De automakers en luxegoederenverkopers hadden te lijden onder de afwaardering van de Chinese yuan. In Frankfurt zakten Daimler en BMW 3,6 procent. In Parijs verloor Gucci-eigenaar Kering 3 procent. Champagne- en tasjesverkoper LVMH daalde 3,6 procent.
De euro was 1,1031 dollar waard, tegen 1,0990 dollar bij het slot in Europa op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 44,62 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,5 procent tot 50,15 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl