,,De lagere Amerikaanse openingsindicatoren drukken op het sentiment. Het blijft afwachten hoe het met de begrotingsperikelen in de VS afloopt. Ook krijgen we deze week veel obligatieveilingen van diverse Europese landen. In Amsterdam laten fondsen zoals KPN, die het vorige week erg slecht hebben gedaan weer wat herstel zien“, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent lager op 338,03 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 527,88 punten. De index van middelgrote fondsen werd onder meer geholpen door herstel van het aandeel Brunel. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tussen 0,3 en 0,7 procent.

PostNL

NYSE Euronext liet weten de opzet van de AEX-index, die maandag precies 30 jaar geleden werd geïntroduceerd, onder de loep te nemen. Het beursbedrijf praat de komende maanden met belanghebbenden over de opzet van de hoofdindex om te kijken of die voldoet aan de eisen voor ,,de komende 30 jaar”.

Postbezorger PostNL was de sterkste daler onder de 25 Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 3,6 procent. De staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal volgden met verliezen van meer dan 2 procent. Sterkste stijger was telecombedrijf KPN met een winst van bijna 3 procent.

HSBC

In de MidKap stond Mediq, dat binnenkort van de beurs verdwijnt, onderaan met een verlies van 4,6 procent. Detacheerder Brunel, die vrijdag 19 procent verloor door onregelmatigheden in de boekhouding van de Amerikaanse activiteiten, ging aan kop met een plus van ruim 5 procent. Het aandeel profiteerde onder meer van een adviesverhoging door KBC. Volgens analisten van de Belgische bank biedt de recente koersval ruimte voor herstel van het aandeel.

In Londen zakte HSBC bijna 3 procent na publicatie van de jaarcijfers. De winst van de grootste bank van Europa viel in 2012 lager uit dan analisten hadden verwacht. De Britse bank zag de winst vorig jaar dalen door een hoge boete vanwege witwaspraktijken en boekhoudkundige afschrijvingen.

De euro was 1,3003 dollar waard, tegen 1,2980 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 90,58 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder, op 110,57 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl