,,We doen weer een stap terug. Wall Street ging woensdag hard onderuit en daar krijgen we een tik van mee. De beurzen liggen er slap bij en het lijkt erop dat we voor november niet veel meer hoeven te verwachten. In Amsterdam wordt SBM in de pan gehakt. Het gaat operationeel helemaal niet zo slecht met het bedrijf, maar vertragingen en probleemprojecten doen het aandeel de das om”, aldus handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam stond aan het begin van de middag 1,1 procent in de min op 326,86 punten. De MidKap-index daalde 0,8 procent tot 514,52 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,5 procent.
Recessie
Op macro-economisch vlak bleek dat de economieën van de eurozone afgelopen kwartaal gemiddeld genomen voor het tweede achtereenvolgende kwartaal zijn gekrompen. Daarmee is voor het eerst sinds 2009 sprake van een recessie in de eurozone.
SBM Offshore was met een min van 8,8 procent de grootste daler in de AEX. De maritiem dienstverlener waarschuwde dat de omzetdoelstelling van 4 miljard dollar in 2012 niet gehaald zal worden. Ahold leverde 1,4 procent in. Het supermarkt wist in het derde kwartaal onder moeilijke economische omstandigheden de omzet te verhogen. De winst daalde echter.
BAM
In de MidKap was BAM de sterkste stijger met een plus van 3 procent na publicatie van de resultaten. Het bouwbedrijf verwacht dat de omstandigheden op de thuismarkten de komende 3 jaar moeilijk zullen blijven. Na 2015 voorziet de onderneming juist sterke groei.
SNS Reaal daalde 1,9 procent. De bank en verzekeraar schrapt de komende 3 jaar 750 banen. In oktober lekte al uit dat er honderden banen zouden verdwijnen bij SNS Bank.
Opgeschort
AND duikelde 15,8 procent omlaag. De leverancier van digitale kaarten liet weten dat de gesprekken over een mogelijke samenwerking tot nader order zijn opgeschort.
De euro was 1,2764 dollar waard, tegen 1,2745 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 86,13 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl