De Europese beurzen gingen maandag overwegend omlaag. Een onverwachte daling van de Chinese export en de naderende deadline voor een verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond zorgden voor terughoudendheid.

In Amsterdam stond Unit4 in de belangstelling vanwege een mogelijke overname van het bedrijf.

,,De markt staat iets lager doordat er nog steeds geen begrotingsakkoord is in de VS. Per saldo valt het allemaal nog wel mee aangezien we vorige week 3 procent omhoog gingen door de hoop dat de Amerikaanse politici in het weekeinde een deal zouden bereiken. De deadline van 17 oktober komt nu steeds dichterbij. Reden te meer om voorzichtig te zijn“, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent lager op 375,40 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 581,69 punten dankzij een sterke koerswinst van Unit4. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,3 procent. Londen bleef vlak.

Unit4

Unit4 klom bijna 15 procent. De onderneming liet weten in de belangstelling te staan van een aantal private equityfirma's, die het softwarebedrijf mogelijk willen kopen. De overnameprijs kan oplopen tot 35 euro per aandeel. Analisten van SNS Securities raden aandeelhouders aan bij die prijs toe te happen.

Corbion, het voormalige CSM, won ruim 1 procent. Het bedrijf begint op 15 oktober met de inkoop van eigen aandelen ter waarde van maximaal 145 miljoen euro. De inkoop maakt onderdeel uit van een eerder aangekondigd aandeleninkoopprogramma, waarmee Corbion 250 miljoen euro aan zijn aandeelhouders terug wil geven.

Air France-KLM

Grootste daler in de AEX was Air France-KLM met een min van 1,5 procent. Het is nog altijd onduidelijk of de luchtvaartgroep opnieuw geld zal steken in de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. ArcelorMittal ging aan kop met een plus van 2,5 procent na positieve analistenrapporten van Macquarie en Société Générale.

In Parijs zakte PSA Peugeot Citroen bijna 10 procent. De Franse automaker bevestigde gesprekken te voeren over een kapitaalinjectie van 3 miljard euro, waarbij de Chinese partner Dongfeng en de Franse staat een gelijk aandeel in de autofabrikant nemen. In Londen leverde Michael Page 6 procent in na een tegenvallend kwartaalbericht van het Britse headhuntersbedrijf.

De euro was 1,3556 dollar waard, tegen 1,3550 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 102,37 dollar per vat. Brentolie zakte 0,2 procent in prijs, tot 111,11 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl