De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,1 procent hoger op 334,21 punten. De MidKap-index won 0,4 procent op 505,61 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 1,4 en 0,7 procent. Londen bleef achter met een winst van 0,2 procent door een fors koersverlies van de bank Standard Chartered. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een dik uur na de openingsbel 0,6 procent hoger.

In de AEX was DSM de grootste daler met een min van 3,5 procent na teleurstellende kwartaalcijfers. Het speciaalchemiebedrijf zag de nettowinst in het tweede kwartaal met 90 procent dalen tot 41 miljoen euro. Ook liet DSM weten de komende maanden een besparingsprogramma door te voeren waarbij wereldwijd 1000 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Heineken

Heineken zakte 2,1 procent. De bierbrouwer heeft concurrentie gekregen in zijn jacht op de Aziatische brouwer Asia Pacific Breweries (APB). De Thaise onderneming Kindest Place Group(KPG) bood dinsdag 55 Singapore dollar per aandeel voor het belang van 39,7 procent in de brouwer. Heineken bereikte vorige week overeenstemming over de overname van het belang voor 50 Singapore dollar per aandeel.

De staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal hoorden bij de grootste stijgers met winsten van 4,2 en 4,1 procent. In de MidKap ging metaalgroep AMG aan kop met een plus van 5,9 procent. Advies en ingenieursbureau Arcadis stond onderaan met een min van 2 procent.

Iran

In Londen kelderde de beurskoers van Standard Chartered Bank 18 procent. De Britse bank ontkent de beschuldiging van Amerikaanse toezichthouders dat het in het geheim zaken heeft gedaan met Iran, in strijd met de sancties tegen dat land. De bank dreigt door de beschuldigingen zijn vergunning kwijt te raken om actief te zijn in New York, het hart van de Amerikaanse financiële wereld.

In Kopenhagen steeg Danske Bank daarentegen 6,6 procent. De Deense bank boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht dankzij lagere afschrijvingen op leningen bij zijn Ierse divisie Northern Bank.

De euro was 1,2417 dollar waard, tegen 1,2425 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 92,86 dollar per vat. Brentoliewerd 1,3 procent duurder tot 111,01 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl