- Beleggers zijn tevreden met de steun van centrale banken die rentes verlagen, terwijl er signalen zijn dat de inflatie voorlopig afkoelt.
- Komende maand zal de focus in eerste instantie op het bedrijfscijferseizoen liggen en vervolgens op de Amerikaanse verkiezingen.
- Beursexperts Michael Nabarro en Gökan Erem schetsen hoe aandelenmarkten zich intussen positioneren voor nieuwe records.
ANALYSE – Na de reeks renteverlagingen door de centrale bankiers van de voorgaande week, begon deze beursweek met genoeg argumenten om de economische activiteiten wat steun te geven. Het optimale scenario voor beleggers is daarbij dat centrale banken voldoende reden zien om beleidsrentes te blijven verlagen, terwijl tegelijkertijd de inflatoire druk verder afneemt.
Wat de economie betreft stonden deze week vooral China en Europa in de schijnwerpers. In China gaat het inmiddels zo slecht dat er ronduit actieve overheidssteun is toegezegd aan de vastgoedmarkt, maar indirect ook aan de aandelenmarkten, in de vorm van versoepeling van de kredietverlening via staatsbanken.
In Europa ging de aandacht uit naar de drama’s in de auto-industrie, die het moeilijk heeft met de transitie naar elektrisch rijden. Ook daar werd door beleidsmakers openlijk gesproken over steun aan bijvoorbeeld Volkswagen, al lijken de mogelijkheden op dit punt beperkt.
Op inflatiegebied waren de ogen vooral gericht op de VS, waar vrijdag de zogenoemde personal consumption expenditure index werd gepubliceerd. Deze favoriete inflatiemaatstaf van de Amerikaanse centrale bank is over de maand augustus 0,1 procent hoger uitgekomen vergeleken met de voorgaande maand.
Op jaarbasis was sprake van een stijging van 2,2 procent. Hiermee is deze inflatie-indicator dichter in de buurt gekomen van de inflatiedoelstelling van 2 procent die de Amerikaanse centrale bank hanteert. Dat maakt het een stuk makkelijker voor de Federal Reserve om renteverlagingen te staven.
De inflatie koelt af en als de inflatiedoelstelling van 2 procent een beetje soepeler wordt gehanteerd, kan gesteld worden dat we goed op weg zijn, zo luidt het voorlopige oordeel van de markten.
Het addertje onder het gras is wel dat het kerninflatiecijfer niet zo hard wil zakken en over augustus uitkwam op 2,7 procent. Daar wordt momenteel wat luchtiger over gedaan door te stellen dat dat tijdelijk is, maar weet daarbij dat data voor de kerninflatie een relatief goede voorspeller van prijsstijgingen zijn gebleken en dat de Fed die zeker ook meeweegt in zijn beslissingen.
Evengoed heeft de Amerikaanse centrale bank met de renteverlaging van 0,5 procentpunt van medio september aangegeven dat de focus gericht is op het ondersteunen van de arbeidsmarkt. Het ligt voor de hand dat de verslechtering daarvan zal doorzetten, wat de centrale bank nog meer reden zal geven om zich accommoderend op te stellen. Al verwachten we daarbij geen hele schokkende zaken op de korte termijn.
Intussen staat in oktober het nieuwe kwartaalcijferseizoen voor de deur. Daarbij moet duidelijk worden wat de invloed is op bedrijfsniveau van de negatieve macro-economische signalen. Vervolgens loopt het cijferseizoen begin november naadloos over in de climax van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Zolang er rond de bedrijfscijfers en de verkiezingen geen al te schokkende dingen gebeuren, ligt er een prima pad voor aandelenindices richting hogere koersen. De trends zijn zoals we in de afgelopen maanden hebben aangegeven opwaarts gericht met voldoende potentieel in het vierde kwartaal. De correctie van de afgelopen maanden loopt op zijn laatste benen en als zich geen nieuwe, schokkende zaken voordoen, zijn beurzen er klaar voor om nieuwe records te bereiken.
Technisch beeld: dalende rente, stijgende trend bij aandelen
Het verloop van 2025 kan aan het eind van dit jaar meer realistisch ingeschat worden door beleggers, afhankelijk van de trendmatige ontwikkeling van respectievelijk de rente- en de aandelenmarkt. Dat illustreert zich als volgt.
De rentemarkten worden hier vertegenwoordigd door de Amerikaanse 10-jaars staatsobligatie, waarbij we kijken naar de koersgrafiek die omgekeerd beweegt aan de rente zelf.
Je ziet in de grafiek hieronder dat de koers van de 10-jarige staatslening sinds mei dit jaar een opgaande lijn vertoont, wat betekent dat de rente is gedaald.
Op de korte termijn is het in deze structuur nu weer tijd voor een verdere stijging om een nieuwe hogere top voor de koers te bereiken. Dat gaat zonder tegenbericht dus gewoon door en inmiddels staat de koers van de 10-jaars obligatie boven de top van december vorig jaar.
Dit betekent dat het huidige niveau van de 10-jaarsrente met 3,75 procent onder het niveau van december 2023 is gedoken.
Voor de aandelenmarkten kijken we naar de brede S&P 500-index. De correctie is ook daar al een tijdje geleden afgerond en nu geldt dat de uptrend hervat wordt.
Na het doorbreken van de oude recordstanden in september ligt het koersdoel op 6.000 punten, maar dat zal niet meteen worden bereikt. Gelet op de agenda met bedrijfscijfers en de verkiezingen in de komende weken, is dit een mooi moment om enige herschikking van de portefeuilles door te voeren.
Dat is nodig om 2025 met een gebalanceerde portefeuille in te gaan, waarbij er in méér sectoren geïnvesteerd en verdiend kan worden dan alleen via beleggingen in AI-gerelateerde bedrijven, waaronder chipfabrikanten, zoals ongeveer een jaar geleden het geval was.
Om meer gebalanceerd het nieuwe jaar in te gaan zal de huidige verbreding van de markt moeten toenemen, hetgeen we ook verwachten. In deze fase van de aandelenmarkt, alsook de veranderde renteomgeving, zullen beleggers meer sectoren in overweging kunnen nemen.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.