- In Amsterdam noteerde de AEX-index maandag kort na de opening 6 procent lager, volgend op forse verliezen afgelopen week.
- Aziatische beurzen doken maandag diep in het rood met verliezen van 6 tot 10 procent.
- De handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ontketend raakt financiële markten hard.
- Lees ook: Bitcoin nadert een ‘death cross’, een berucht technisch verkoopsignaal
Financiële markten zijn maandag in een situatie beland die trekken begint te vertonen van een beurscrash. De hoge Amerikaanse importtarieven die de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen week aankondigde, hebben financiële markten zwaar onder druk gezet.
In Amsterdam noteerde de AEX-index kort na de opening ruim 6 procent lager op 785 punten, nadat de hoofdindex van de Amsterdamse beurs afgelopen donderdag en vrijdag al flink inleverde.
De AEX-index lijdt maandag het grootste dagverlies sinds 2020. De uitbraak van de coronapandemie zorgde in dat jaar voor grote paniek onder beleggers. Door de uitbraak van de coronapandemie kelderde de AEX op 12 maart 2020 bijna 11 procent. Het grootste dagverlies stamt nog altijd uit 1987.
Op ‘Zwarte Maandag’ 19 oktober 1987 raakte de AEX 12 procent kwijt. Ook tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2008 kende de AEX een aantal grote verliesdagen, met dalingen van rond de 9 procent. De huidige koersval valt dan ook buiten de top tien van de grootste verliezen voor de AEX op een handelsdag.
De DAX-index in Frankfurt verloor zo'n 5 procent en ging afgelopen donderdag en vrijdag ook al stevig omlaag. De beoogde Duitse bondskanselier Friedrich Merz heeft opgeroepen tot snelle actie om het concurrentievermogen van Duitsland veilig te stellen. "De situatie op de internationale aandelenmarkten is dramatisch en dreigt verder te verslechteren", zei Merz in een verklaring tegenover persbureau Reuters.
Grote verliezen op beurzen Azië
De beurs in Hongkong kelderde maandag met maar liefst 12,5 procent en de beurs in Shanghai zakte ruim 8 procent. De Nikkei in Tokio noteerde kort voor sluiting van de beurs ruim 6 procent in het rood en de beurs in Taiwan raakte bijna 10 procent kwijt.
Ook de beurs in India verloor met bijna 4 procent flink terrein en de Australische beurs zakte meer dan 4 procent. De markten kelderen door de importtarieven van de Amerikaanse president Donald Trump die de internationale handel dreigen te ontwrichten. China kwam afgelopen vrijdag met hoge tegenheffingen op goederen uit de Verenigde Staten, waarmee de handelsoorlog tussen de twee grootste economieën van de wereld echt is losgebarsten.
De beurzen in Hongkong en Shanghai waren vrijdag gesloten vanwege een Chinese feestdag. Wall Street en de Europese beurzen gingen vrijdag al hard omlaag en leden afgelopen week de grootste koersverliezen sinds 2020, toen de uitbraak van de coronapandemie voor paniek zorgde op de financiële markten.
Met de enorme koersverliezen op de wereldwijde beurzen hebben beleggers volgens China duidelijk laten zien dat ze erg ontevreden zijn over het handelsbeleid van Trump. "De markt heeft gesproken", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De verkoopgolf op de Europese en Amerikaanse markten lijkt ook maandag te worden voortgezet.
Handelsoorlog Trump geeft beurs dreun
De Amerikaanse S&P 500-index koerst af op een openingsverlies van bijna 4 procent. In de afgelopen twee handelsdagen verloor de index van de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven al ruim 5 biljoen dollar aan waarde.
De markten zijn geschokt door de mogelijk zware economische gevolgen van de handelsoorlog die Trump heeft ontketend. Íntussen zei Trump zondag dat het soms nodig is om door de zure appel heen te bijten.
“Ik wil niet dat er iets misgaat, maar soms moet je een bitter pil slikken,” vertelde Trump zondagavond tegen verslaggevers. “We zijn slecht behandeld door andere landen, omdat we domme leiders hadden die dit lieten gebeuren”.
Afgelopen woensdag kondigde Trump wederkerige importtarieven aan voor 185 landen. De tarieven beginnen met een basistarief van 10 procent en treffen ook belangrijke bondgenoten van de Verenigde Staten in Europa en Azië.
“2 april 2025 zal voor altijd herinnerd worden als de dag waarop de Amerikaanse industrie zijn wederopstanding beleefde, de dag waarop het lot van Amerika werd opgeëist en de dag waarop we begonnen Amerika weer welvarend te maken,” zei Trump woensdag.
Economen maken gehakt van importtarieven Trump
Intussen hebben tal van topeconomen de manier waarop de regering van Trump de importtarieven voor andere landen wil verhogen, met de grond gelijk gemaakt. Dit komt omdat de heffingen niets te maken hebben met daadwerkelijke tarieven die andere landen voor goederen uit de VS rekenen. De regering van Trump hanteert een formule die de omvang van het handelstekort voor goederen met andere landen als maatstaf neemt.
"Ik denk dat het goed mogelijk is dat de tarieven uiteindelijk lager zullen blijken dan Trump zojuist heeft aangekondigd als we eenmaal de details krijgen, maar op basis van wat hij heeft gezegd is hij volledig in de gekke modus gegaan", schreef econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman op Substack.
De bekende Amerikaanse zakenman en miljardair Bill Ackman zei zondag Trump met zijn importheffingen tegen de rest van de wereld een "economische kernoorlog" voert. Ackman had tijdens de verkiezingscampagne nog zijn steun uitgesproken voor Trump.
Ackman, de topman van investeringsbedrijf Pershing Square Holdings, gaf in een bericht op X aan dat Trump een pauze moet inlassen met wat betreft de importtarieven en dat handelsgeschillen via onderhandelingen moeten worden opgelost. De president dreigt volgens Ackman het vertrouwen van het internationale bedrijfsleven te verliezen.
"De president heeft de mogelijkheid om een time-out van 90 dagen uit te roepen. Maar als we juist een economische kernoorlog gaan voeren met elk land in de wereld, dan zullen bedrijfsinvesteringen tot stilstand komen, consumenten hun portemonnees sluiten en brengen we ernstige schade toe aan onze reputatie in de wereld, wat mogelijk tientallen jaren kan duren om te herstellen", aldus Ackman.
Bitcoin en olieprijs dalen, goud houdt stand
De bitcoin werd maandag hard getroffen door de handelsoorlog. De waarde van de grootste en bekendste cryptomunt ter wereld zakte tot ruim onder de 80.000 dollar. De bereidheid van beleggers om te investeren in risicovolle beleggingen zoals cryptomunten en aandelen is sinds afgelopen woensdag flink afgenomen.
De bitcoin was maandagochtend ongeveer 77.200 dollar waard, volgens gegevens van cryptoplatform CoinMarketCap. Dat is 7,5 procent minder dan een dag eerder.
Op 20 januari, de dag van de inauguratie van president Trump, bereikte de bitcoin nog een record van meer dan 109.000 dollar. Sinds het bereiken van die recordprijs is de bitcoin ruim 29 procent in waarde gedaald. Ook andere cryptomunten als ether, XRP, solana en dogecoin gingen hard omlaag, met koersverliezen van rond de 15 procent.
Ook olieprijzen daalden maandag verder. Een vat Brent olie werd ruim 2,5 procent minder waard op iets minder dan 64 dollar. Hierbij speelt eveneens de vrees voor een wereldwijde recessie met minder vraag naar energie mee.
De goudprijs, die eind vorige week nieuwe recordniveaus bereikte, bleef maandag stabiel op 3.072 dollar per troy ounce (31,1 gram). Goud wordt door beleggers vaak gezien als een veilige haven in tijden van politieke en economische onrust.