De AEX-index in Amsterdam stond met nog ruim een half uur handel te gaan 1,7 procent hoger op 279,32 punten. De MidKap-index kreeg er 0,6 procent bij tot 470,94 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen stegen de beurzen tussen 1,3 en 2,6 procent.
De verlaging van de kredietstatus van Italië bracht beleggers niet van de wijs en zette de Europese beurzen alleen bij opening even onder druk.
Kredietstatus Italië
De Franse banken, die veel Italiaans schuldpapier houden, hadden wel last van de afwaardering van de kredietstatus van Italië en leverden tussen 2 en 5 procent in. Daarnaast meldde persbureau Reuters dat de Bank of China de valutahandel met Société Générale, Credit Agricole en BNP Paribas heeft gestaakt vanwege de eurocrisis.
Ook schreef de Financial Times dat het Duitse technologieconcern Siemens 2 weken geleden een half miljard euro van een Franse bank heeft gehaald en dat bij de Europese Centrale Bank heeft gestald. Siemens zou het geld hebben weggehaald omdat het zich zorgen maakte over de financiële positie van de bank. Het Duitse bedrijf liet echter weten dat het bericht ,,feitelijk niet juist” is.
Vergadering Fed
In New York noteerden de beurzen ruim anderhalf uur na de opening tot 0,9 procent hoger. In de Verenigde Staten zal het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, dinsdag aanvangen met een tweedaagse vergadering over het te voeren monetaire beleid. Fed-voorzitter Ben Bernanke heeft in de afgelopen weken herhaaldelijk laten weten dat de Fed alles zal doen om de economische groei te stimuleren en de hoge werkloosheid tegen te gaan.
In Amsterdam was uitzender Randstad de grootste stijger in de AEX met een winst van 5 procent. Bankverzekeraar ING volgde met een plus van 3,8 procent. Luchtvaartcombinatie AirFrance-KLM was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 3,4 procent.
Saab
Swedish Automobile verloor 11,6 procent. IF Metall, de grootste vakbond van het personeel bij Saab, liet weten dinsdagmiddag faillissement aan te vragen voor de noodlijdende autofabrikant.
De euro was 1,3710 dollar waard tegen 1,3635 dollar aan het eind van de Eur opese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 87,19 dollar per vat. De prijs van Brentolie klom 2 procent tot 111,27 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl