,,We kabbelen rustig het jaar uit. De Amerikaanse politici zullen waarschijnlijk wel een akkoord bereiken over de begroting, want niemand wil de schuld van het mislukken van de onderhandelingen in zijn schoenen geschoven krijgen. In Amsterdam wint TNT op de hoop dat de overname door UPS toch doorgaat“, aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent hoger op 343,62 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 531,57 punten. De beurs in Parijs bleef onveranderd. Londen steeg 0,3 procent. Frankfurt klom 0,5 procent en bereikte daarmee het hoogste niveau in 5 jaar tijd.

Compromisvoorstel

President Barack Obama zou de Republikeinen maandag een compromisvoorstel hebben gedaan waarin hij het plan om de belasting te verhogen voor rijke Amerikanen afzwakt. Een oplossing voor de begrotingscrisis lijkt daarmee een stapje dichterbij gekomen.

TNT Express was met een winst van 3,3 procent de grootste stijger in de AEX. Volgens ingewijden heeft het Amerikaanse UPS nieuwe voorstellen gedaan aan Brussel om toestemming te krijgen voor de overname van zijn Nederlandse branchegenoot.

Heineken

Bierbrouwer Heineken was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een min van 1,9 procent na een adviesverlaging door Bank of America Merrill Lynch. ING daalde 1,5 procent nadat bekend werd dat KB Financial afziet van de overname van de Zuid-Koreaanse levensverzekeringsdochter van ING.

KPN zakte 1,1 procent. Maandag verloor het aandeel al 15 procent nadat het bedrijf besloot het dividend te schrappen vanwege de dure telecomveiling. Kredietbeoordelaar Moody’s liet weten een verlaging van de kredietwaardering van het telecomconcern te overwegen.

Imtech wint

In de MidKap won Imtech 0,9 procent. De technisch dienstverlener neemt zijn Finse branchegenoot EMC Talotekniikka Oy over.

De euro stond op 1,3182 dollar, tegen 1,3170 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 87,72 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,6 procent duurder.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl