De Europese aandelenbeurzen sloten woensdag met flinke verliezen. Beleggers maakten zich opnieuw zorgen over een mogelijke afbouw van een steunprogramma van de Federal Reserve. In Japan sloot de beurs fors lager nadat premier Abe zijn plannen onthulde om de economie aan te jagen. De Amsterdamse beurs kreeg een extra zet omlaag van een aantal adviesverlagingen.

De AEX-index sloot ruim 2 procent lager op 353,06 punten en de MidKap-index daalde 0,8 procent tot 533,35 punten. De FTSE in Londen verloor 2,1 procent, op de voet gevolgd door de CAC 40 in Parijs die 1,9 procent inleverde. De DAX in Frankfurt wist het verlies te beperken tot 1,2 procent.

,,In Japan heeft premier Abe zijn zogenoemde derde pijl getrokken om de economie aan te jagen. Abe wil onder meer dat pensioenfondsen meer aandelen gaan kopen. Beleggers vrezen echter dat de rente in Japan oploopt als de pensioenfondsen daardoor obligaties gaan verkopen. Ook blijft de markt onzeker over de voorzetting van het stimuleringsbeleid in de VS”, aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS AssetManagement.

Steunprogramma

Een aantal centrale bankiers in de Verenigde Staten pleitte voor het afbouwen van het steunprogramma, na een recente reeks meevallende macrocijfers. Woensdag kwam er echter overwegend tegenvallend nieuws uit de Verenigde Staten. Zo viel de groei van de fabrieksorders in april tegen en kwam de banengroei een stuk lager uit dan verwacht. Salarisstrookverwerker ADP becijferde dat de werkgelegenheid bij Amerikaanse bedrijven in mei met 135.000 banen toenam. Economen rekenden in doorsnee op 165.000 nieuwe banen. Vrijdag volgt het banencijfer van de Amerikaanse overheid. Economen gaan uit van 178.000 nieuwe arbeidsplaatsen.

Woensdagavond publiceert de Federal Reserve nog het zogeheten 'Beige Book', een rapport over de stand van de economie dat opgesteld wordt door de 12 regionale centrale banken die samen de Federal Reserve vormen.

Ahold

In de AEX werden Ahold en Wolters Kluwer geraakt door een adviesverlaging. Het supermarktbedrijf werd afgewaardeerd door SNS Securities en leverde 4 procent in. De uitgever daalde na een negatief rapport van ING 3,4 procent.

De euro was 1,3087 dollar waard in vergelijking met 1,3070 bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 93,87 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 103,71 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl