De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent (2,07 punten) lager op 335,50 punten. De MidKap-index daalde 0,5 procent (2,44 punten) tot 514,51 punten. De beurs in Parijs verloor 0,4 procent. Londen en Frankfurt bleven onveranderd.
Berichten dat het Duitse Constitutioneel Hof de beslissing over het Europees noodfonds ESM zal uitstellen zorgde voor terughoudendheid op de beurzen. Het Hof komt in een spoedzitting bijeen om een nieuwe klacht van de Duitse politicus Peter Gauweiler te bestuderen. Dinsdag wordt bekend of de uitspraak nog steeds op woensdag wordt gedaan of dat deze wordt uitgesteld.
Kort geding
De Duitse regering liet maandag nog weten ervan overtuigd te zijn dat deelname aan het permanente noodfonds strookt met de Duitse grondwet. Berlijn herhaalde het standpunt nadat het eurosceptische parlementslid Gauweiler (CSU) een kort geding had aangekondigd tegen het plan van de Europese Centrale Bank (ECB) om staatsobligaties van zwakke eurolanden op te kopen.
De hoop dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken later deze week een nieuwe steunronde zal aankondigen bleef de aandelenkoersen enigszins ondersteunen. Ook in China nam de speculatie op extra stimuleringsmaatregelen toe na zwakke cijfers van de op twee na grootste economie ter wereld.
Defensieve aandelen
Vooral defensieve aandelen, zoals voedingsmiddelenconcerns en nutsbedrijven, behoorden tot de verliezers. Unilever en Heineken behoorden in Amsterdam tot de grootste dalers met minnen van respectievelijk 1,7 en 1,9 procent.
In de AEX was elektronicaconcern Philips de grootste daler met een verlies van 2,4 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Navigatiebedrijf TomTom was met een winst van ruim 5 procent de sterkste stijger.
BinckBank
BinckBank was de grootste verliezer in de MidKap met een min van 4,4 procent. De onlinebeleggingsbank kondigde een forse verlaging van zijn tarieven aan. Mediq won 0,2 procent. De medisch toeleverancier wil 19 miljoen euro aan kosten besparen tot 2015 en schrapt de komende jaren 134 banen bij zijn apotheken in Nederland.
De euro was 1,2795 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De Amerikaanse olieprijs stond onder druk. Volgens de Saoedi-Arabische olieminister Ali al-Naimi zijn de huidige hoge olieprijzen niet gerechtvaardigd omdat vraag en aanbod in balans zijn. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 96,20 dollar per vat en Brentolie steeg 0,3 procent procent tot 114,55 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl