• De AEX-index is maandag met een verlies van 2,7 procent gesloten.
  • Beleggers lijken zich zorgen te maken over het snel toenemende aantal coronabesmettingen en over de bankensector na uitgelekte documenten over een nieuw witwasschandaal.
  • ING verloor ruim 9 procent en ABN Amro bijna 7 procent. Ook andere Europese banken verloren fors.
  • Ook Wall Street was maandag in mineur. De brede S&P 500-index verloor 1,2 procent.

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met forse koersverliezen de handelsdag uitgegaan. In Amsterdam kreeg ING rake klappen na berichten dat de Poolse dochter van de bank zijn klanten jarenlang zou hebben geholpen om dubieus geld vanuit Rusland weg te sluizen.

Naast de nieuwe witwaszaak in de bankensector zorgde het oplopende aantal coronabesmettingen in veel Europese landen voor een negatieve stemming bij beleggers, met vooral stevige minnen in de luchtvaartindustrie.

Lees ook: Het is te vroeg om denken dat de beurscorrectie klaar is – stel je in op heftige bewegingen in de komende 3 maanden

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 2,7 procent lager op 536,01 punten. De MidKap verloor 2,7 procent tot 797,79 punten. Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 4,4 procent.

ING was hekkensluiter in de AEX met een verlies van 9,3 procent. Uit Amerikaanse staatsgeheime documenten en meldingen van verdachte transacties, die door de kranten Trouw en Het Financieele Dagblad zijn ingezien, blijkt dat twee obscure Nederlandse vennootschappen, die bankierden bij de Poolse ING-dochter ING Bank Slaski, de sleutelspelers zijn in de kapitaalvlucht uit Rusland naar het Westen.

ING verklaarde de klantrelatie met een van de partijen al in 2018 te hebben beëindigd en bezig is afscheid te nemen van de andere partij. Concurrent ABN AMRO zakte 6,8 procent, ook al zijn er vooralsnog geen directe financiële consequenties voor banken in de vorm van boetes.

In Londen was een negatieve hoofdrol weggelegd voor HSBC en Standard Chartered, met koersverliezen tot 5,8 procent. De twee Britse banken zouden volgens de uitgelekte documenten ook zijn betrokken bij het wegsluizen van grote sommen van dubieus geld over een periode van bijna twee decennia. Ook Deutsche Bank (min 8,8 procent) wordt in de documenten genoemd.

Unilever verloor 2,2 procent bij de hoofdfondsen op het Damrak. De aandeelhouders van het Nederlandse deel van Unilever zijn in overgrote meerderheid akkoord gegaan met het plan van de producent van levensmiddelen en consumentengoederen, om op papier een volledig Brits bedrijf te worden.

Unilever kondigde in juni de verhuisplannen aan, nadat eerdere plannen om een Nederlands bedrijf te worden stuk waren gelopen op verzet van de Britse aandeelhouders. Maaltijdbestelsite Just Eat Takeaway voerde de zeer schaarse stijgers aan bij de hoofdfondsen met een plus van 1,3 procent.

Air France-KLM ging 7,6 procent onderuit in de MidKap vanwege de coronavrees. In Frankfurt kelderde Lufthansa 9,5 procent en IAG, eigenaar van onder meer British Airways en Iberia, dook ruim 12 procent in het rood in Londen door de vrees voor een nieuwe lockdown in het Verenigd Koninkrijk om de virusuitbraak in te dammen. Budgetvliegers Ryanair en easyJet verloren tot 8,3 procent.

Daimler werd 4,4 procent lager gezet in Frankfurt. Boze beleggers hebben via een Duitse rechtbank nog eens honderden miljoenen euro's aan schadevergoedingen geëist van de automaker vanwege het gesjoemel met uitstootmetingen bij dieselauto's.

Ook Amerikaanse beurzen lager

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag ook in de min gesloten.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot een min van 1,8 procent op 27.147,70 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 1,2 procent tot 3281,06 punten.

De technologiebeurs Nasdaq wist de schade uiteindelijk beperkt te houden tot een min van 0,1 procent op 10.778,79 punten.

In de gelekte documenten over de bankensector worden bijna negentig banken en andere financiële instellingen genoemd. Zij zouden tot wel 2 biljoen dollar aan dubieuze geldstromen hebben gefaciliteerd.

Het gaat onder meer om JPMorgan Chase en Bank of New York Mellon. Zij leverden tot 4 procent in. Andere grote Amerikaanse banken als Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Bank of America zakten tot 3,4 procent.

Verder stonden luchtvaartbedrijven en bedrijven die actief zijn in de toerismesector in het rood als gevolg van de coronavrees. Maatschappijen als Delta Air Lines, United Airlines en American Airlines verloren tot 9,2 procent.

Cruisebedrijven Carnival, Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line daalden tot 7,8 procent. De grote hotelketens Hilton Worldwide en Marriott International werden tot 6,9 procent lager gezet.

LEES OOK: Grootbanken faalden wereldwijd om $2.000 miljard aan dubieuze transacties te onderscheppen – Poolse dochter van ING ook genoemd