De Europese aandelenbeurzen schommelden dinsdag rond de slotkoersen van een dag eerder. De markt verwerkte een stroom van bedrijfsresultaten, die gemengd werden ontvangen. In Amsterdam werd Fugro afgestraft na een teleurstellend kwartaalbericht. Beleggers waren wel enthousiast over de prestaties van DSM en PostNL.

,,De stemming blijft voorzichtig. Het rommelt nog altijd in Oekraïne en de bedrijfsresultaten lieten een gemengd beeld zien. De economische cijfers uit de eurozone zijn redelijk positief, maar niet goed genoeg om de beurzen flink vooruit te helpen. In Amsterdam krijgt Fugro harde klappen. Vooral de vooruitzichten van het bedrijf vallen tegen. Ook blijft de euro aan kracht winnen”, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend vrijwel vlak op 397,52 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 647,29 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt bleven nagenoeg onveranderd. De FTSE in Londen verloor 0,1 procent.

Fugro

Fugro raakte 9 procent aan beurswaarde kwijt en bungelde onderaan de AEX. De bodemonderzoeker heeft een lastig eerste kwartaal achter de rug door de slechte weersomstandigheden. DSM ging aan kop met een winst van ruim 4 procent. Het speciaalchemiebedrijf had in het afgelopen kwartaal last van negatieve wisselkoerseffecten, maar handhaafde zijn verwachtingen.

In de MidKap maakte PostNL een koerssprong van 10 procent. De postbezorger wist de stevige krimp van de Nederlandse postmarkt in de eerste 3 maanden van het jaar te compenseren met bezuinigingen en hogere prijzen.

UBS

UBS klom in Zürich 0,8 procent. De grootste bank van Zwitserland zag de winst in het eerste kwartaal sterker toenemen dan analisten hadden verwacht. In Londen leverde Barclays ruim 4 procent in na tegenvallende kwartaalcijfers van de op een na grootste Britse bank. Het Britse bouwbedrijf Balfour Beatty ging bijna 18 procent onderuit na een winstwaarschuwing en het opstappen van de topman.

In Frankfurt won Lufthansa 3 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij wist in het eerste kwartaal het verlies terug te dringen, geholpen door kostenbesparingen en maatregelen om de efficiëntie te verbeteren.

De euro was 1,3925 dollar waard, tegen 1,3883 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 99,75 dollar. De prijs van Brentolie steeg eveneens 0,3 procent tot 108,09 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl