Een flink aantal grote, beursgenoteerde bedrijven in ons land brengt komende week verslag uit over de resultaten in de eerste jaarhelft. Midden in de week zal de beleidsvergadering van de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, de aandacht van beleggers opeisen.
De Fed-vergadering van woensdag is de eerste sinds de Britten zich in een referendum voor vertrek uit de Europese Unie uitspraken. Gezien de onzekerheid over de gevolgen van dat besluit, zal de Fed naar verwachting opnieuw afzien van een renteverhoging. Maar beleggers zullen de woorden die voorzitter Janet Yellen kiest in haar toelichting op een goudschaaltje wegen.
De cijferstroom op het Damrak komt maandagochtend vroeg op gang. Philips publiceert dan de resultaten over het kwartaal waarin de verlichtingsdivisie werd verzelfstandigd. Analisten gaan uit van een lagere winst op een stabiele omzet.
Binckbank
Ook onlinebroker Binckbank opent maandagochtend de boeken. Verder kan die dag voor het eerst gehandeld worden in aandelen in het Nederland-Belgische fusiebedrijf Ahold Delhaize. De twee supermarktconcerns rondden hun fusie dit weekeinde af, nadat de Amerikaanse concurrentiewaakhond onder voorwaarden toestemming had gegeven.
Dinsdag is de beurt aan uitzender Randstad en natuurvoedingsspecialist Wessanen. Een dag later komt de door strubbelingen met het eigen personeel geplaagde luchtvaartgroep Air France-KLM met cijfers. Datzelfde geldt voor telecomconcern KPN, het door brexit-zorgen geteisterde ingenieursbureau Arcadis en roestvrijstaalproducent Aperam.
Shell
Donderdag belooft de drukste dag te worden. Oliereus Shell is het grootste, in Amsterdam genoteerde bedrijf dat dan met resultaten naar buiten treedt. Andere AEX-fondsen die aan bod komen zijn informatieleverancier RELX (voorheen Reed Elsevier) en industrieel toeleverancier Aalberts Industries. Op de laatste handelsdag van de week springen met name de resultaten van staalconcern ArcelorMittal en uitgever Wolters Kluwer in het oog.
Door de week heen kunnen beleggers ook een stroom aan macro-economische cijfers verwachten. Vooral de groeiramingen over het tweede kwartaal uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en tal van andere Europese landen kunnen de financiële markten in beweging zetten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl