Daling van de beurs? Bestaat niet!

Aandelenmarkten hebben een reeks van uitzonderlijk goede maanden achter de rug. In de Verenigde Staten is de brede S&P 500-index de afgelopen twaalf maanden met 32 procent gestegen. Beleggers bleven ook in de eerste maanden van dit jaar uitzonderlijk positief, waardoor je wellicht zou vergeten dat beurzen ook kunnen dalen.

Nu veel belangrijke aandelenindices op recordhoogte noteren, is het wellicht een goed moment om je in te dekken tegen potentiële neerwaartse risico’s.

Onderliggend zijn er namelijk nogal wat uitdagingen voor de beurs, terwijl de kosten van beschermingsconstructies tegen koersdalingen momenteel erg laag zijn.

Laten we beginnen met de risico's voor de huidige beusrally.

1) Waardering aandelen aan de hoge kant

Allereerst zijn de waarderingen van aandelen historisch hoog. In de grafiek hieronder zie je bijvoorbeeld de voor economische cycli aangepaste koers-winstverhouding van Shiller. Deze maatstaf gebruikt een voortschrijdend gemiddelde van de bedrijfswinsten over een periode van 10 jaar, afgezet tegen de koers van de S&P 500-index.

Te zien is dat aandelen momenteel in historisch perspectief relatief hoog gewaardeerd zijn.

Foto: GuruFocus

De waardering van aandelen wordt meestal gebruikt als langetermijnindicator, maar in een historisch dure markt kan dit ook een risico voor de korte termijn worden.

2) Kleine groep aandelen is erg hard gestegen

Dan is er het zogenoemde concentratierisico. Dat is in de VS vooral zichtbaar bij de zeven grootste aandelen op basis van de marktkapitalisatie: Apple, Nvidia, Microsoft, Tesla, Alphabet, Meta en Amazon.

Deze zeven aandelen maken ongeveer 30 procent van de S&P 500-index uit. Volgens het Fund Manager Survey van Bank of America is de wereldwijde beurshandel sterk geconcentreerd rond deze groep aandelen.

Wanneer beleggers zich allemaal op dezelfde beleggingen storten, kan dit het neerwaartse risico van de handel verhogen, op het moment dat er een massale tegenbeweging plaatsvindt.

Foto: Bank of America

"Een dergelijke concentratie van een kleine groep aandelen die het uitzonderlijk goed doet, duurt zelden lang. De geschiedenis leert dat het echt moeilijk is om uitzonderlijk hard te blijven groeien, als je zo groot bent als deze bedrijven", zegt hoofd beleggingen Jim Smigiel van de Amerikaanse vermogensbeheerder SEI, die 1.400 miljard dollar aan beleggingen beheert. "Ik zie niet in waarom dat zou veranderen met AI."

3) Hoge rente is risico voor de economie

Dan is er nog het niveau van de rentetarieven, die hoger zijn dan ze in meer dan twintig jaar zijn geweest.

Verhoogde rentetarieven zijn bedoeld om de vraag van consumenten en bedrijven af te remmen, zodat de inflatie kan afnemen. Maar hoe langer de rente hoog blijft, hoe groter het risico voor de economie wordt.

Foto: St. Louis Fed

De Federal Reserve begon startte begin 2022 met het verhogen van de beleidsrente en heeft de rente in een recordtempo van bijna 0 procent naar meer dan 5 procent gebracht. Dit in een poging om de sterke stijging van prijzen in te dammen.

De inflatie is echter hardnekkiger dan de Amerikaanse centrale bank zou willen. Als dat zo blijft, moet de centrale bank de rente mogelijk langer op een hoger niveau houden. Dat zou op zijn beurt het risico op een recessie voor de economie vergroten.

Volgens obligatiespecialist Phillip Colmar van adviesbureau MRB Partners, zou een hogere inflatie kunnen leiden tot een verdere stijging van de langetermijnrente. Aan de andere kant kunnen renteverlagingen die te snel komen de inflatie weer aanwakkeren, aldus Colmar.

Het basisscenario van Colmar is dat de inflatie ruim boven de langetermijndoelstelling van 2 procent van de Fed blijft.

Een risico voor de inflatie vormen ook de geopolitieke spanningen rond voortslepende conflicten tussen Oekraïne en Rusland, en Israël en de Palestijnse Hamas-beweging. Laatstgenoemd conflict heeft onder meer de handelsroute door de Rode Zee en het Suezkanaal ontregeld, doordat Houthi-rebellen containerschepen aanvallen als teken van steun aan de Palestijnen.

4) Technisch beeld op de beurs: risico 'overextensie'

Vanuit technische optiek is de stijging van de S&P 500-index zo hard gegaan in de afgelopen maanden, dat het gevaar dreigt van "overextensie". Een voorbeeld daarvan is het actuele koersniveau van de S&P 500 ten opzichte van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde van de index.

David Rosenberg van het gelijknamige onderzoeksbureau Rosenberg Research schreef recent in een rapport dat de koers van de S&P 500 zo'n 14 procent boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde noteert. Zo'n grote afwijking is historisch zeldzaam.

Foto: Rosenberg Research

Veel van de hierboven genoemde risico's zijn niet nieuw. Aandelenmarkten zijn de afgelopen maanden niettemin stug blijven stijgen en dat kan ook nog doorgaan. Maar voor beleggers die geïnteresseerd zijn in het beschermen van hun portefeuille, delen beursexperts hieronder een paar suggesties.

3 manieren om je in te dekken tegen een daling op de beurs

De eenvoudigste strategie om het risico op een daling van aandelenkoersen af te dekken is een deel van je aandelen te verkopen om koerswinsten veilig te stellen, zegt hoofdstrateeg Steve Sosnick van Interactive Brokers.

Een andere manier mogelijkheid is inspelen op toenemende beweeglijkheid van de beurs. Dat kan voor de Amerikaanse beurs bijvoorbeeld via de de CBOE Volatility Index voor de S&P 500-index, volgens Smigiel. Deze 'angstmeter' wordt kortweg de VIX genoemd.

Een gebruikelijke manier om blootstelling te krijgen aan de VIX is het kopen van een ETF-fonds dat de VIX-index volgt. Momenteel noteert de VIX-index net onder de 13 punten, wat historisch laag is. De index klom bijvoorbeeld tot 66 punten in maart 2020 tijdens de coronacrash en noteerde regelmatig in de 20 en 30 punten in 2022, toen de S&P 500 meer dan 20 procent daalde.

Foto: Markets Insider

De VIX-index is in wezen een maatstaf voor de beweeglijkheid van de S&P 500 op basis van de activiteit op de optiemarkt. Als meer beleggers putopties kopen, ofwel opties die geld opleveren als de aandelenmarkt daalt, stijgt de VIX-index omdat beleggers meer bearish zijn.

In zekere zin is het kopen van de VIX net als het kopen van een aandeel of ETF: beleggers profiteren als de index stijgt. Maar ze verliezen ook geld als de volatiliteit niet stijgt.

"We zitten in een verkiezingsjaar, staan op een kantelpunt wat betreft het monetaire beleid en hebben nog steeds een inflatie van meer dan 3 procent. Daarnaast zijn er drie oorlogen gaande in de wereld, waaronder eentje in het Midden-Oosten die internationale aanvoerketens ontregelt. Tegelijk noteert de VIX op 12 punten. Dat voelt als laag", zegt Smigiel.

Een alternatief voor de VIX is om zelf putopties te kopen, geeft Sosnick aan. Putopties op een index stellen beleggers in staat om het neerwaartse risico af te dekken via de mogelijkheid om de index op een toekomstige datum tegen een vaste prijs te verkopen.

Als de index tijdens de looptijd van het optiecontract aanzienlijk daalt, hoeft de verkoper dat verlies niet te nemen. Als de index relatief vlak blijft of stijgt, verliest de belegger de betaalde optiepremie.

"Op dit moment zijn puts op de belangrijkste indices gezegd bijzonder goedkoop", zegt Sosnick.

LEES OOK: Waanzinnig sterk eerste kwartaal voor beleggers: kan de beurs dat volhouden?