• Amerikaanse beurzen reageerden deze week euforisch op de verkiezingszege van Donald Trump.
  • De plannen van de Republikein voor hogere invoerheffingen plaatsen centrale banken wel voor een dilemma.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken of er nog meer in het vat zit voor aandelenmarkten, na de recente recordreeks.

ANALYSE – De Amerikaanse presidentsverkiezingen bleken een stuk minder spannend dan vooraf was voorspeld. Donald Trump won overtuigend, de Senaat kleurde rood en er is een flinke kans dat dat ook met het Huis van Afgevaardigden gebeurt. Aandelenmarkten in de VS reageerden euforisch en zetten nieuwe records neer.

Beleggers anticiperen alvast op belastingverlagingen voor bedrijven onder president Trump en deregulering, waardoor bijvoorbeeld fusies en overnames eenvoudiger zullen worden.

Toch moet op flink wat punten nog blijken hoe serieus de verkiezingsbeloften van Trump zijn. Twee zaken zijn daarbij extra van belang: de plannen voor het invoeren van fors hogere importtarieven en de aanpak van het hoge begrotingstekort van de VS.

Er heerst vrij brede consensus onder economen dat hogere importtarieven en een handelsoorlog de inflatie kunnen aanjagen in de VS en elders. De vraag is echter wat Trump daadwerkelijk gaat doen met het handelsbeleid en hoe hard hij de dreiging van hogere invoerheffingen wil spelen.

Hij erft ogenschijnlijk een redelijke goede economie, echter met een taaie kerninflatie en consumenten met torenhoge schulden, die moeite hebben om met de prijsstijgingen van de afgelopen jaren om te gaan.

Nu worden er links en rechts wel flinke loonsverhogingen afgedwongen, maar ook dat werkt uiteindelijk weer inflatoir, omdat we tot nu toe hebben gezien dat bedrijven hogere kosten gewoon doorberekenen in de vorm van hogere prijzen.

De andere erfenis voor Trump bestaat uit het hoge begrotingstekort van de VS en de hoge staatsschuld. De kans lijkt niet heel groot dat hij dit op korte termijn gaat aanpakken. Dit betekent dat de druk op de Amerikaanse centrale bank om een soepel monetair beleid te blijven voeren aanzienlijk blijft, omdat de rentelasten op de Amerikaanse staatsschuld een steeds grotere hap nemen uit de overheidsuitgaven. Stijgende rentes helpen dan niet mee.

We houden er dan ook rekening mee dat de regering bij de Federal Reserve blijft aankloppen om te blijven verruimen.

Het dilemma van de centrale banken

Met het bovenstaande in het achterhoofd komen we uit bij het dilemma van de Amerikaanse centrale bank in de komende periode. De Federal Reserve heeft een dubbel mandaat en moet zorgen voor een gezonde arbeidsmarkt én prijsstabiliteit.

Bij de renteverlaging van afgelopen donderdag bleek dat de nadruk nog steeds ligt op het ondersteunen van de Amerikaanse arbeidsmarkt en de economie in bredere zin. Echter, de kerninflatie in de VS bevindt zich nog steeds boven de 3 procent, waardoor het de vraag is of de inflatiedoelstelling van 2 procent echt binnen bereik ligt.

Tegen deze achtergrond zal de Federal Reserve niet zitten te wachten op beleid van de Amerikaanse regering dat geïmporteerde producten duurder maakt en zo de inflatie aanjaagt. Dat zou het een stuk lastiger maken om de cyclus van renteverlagingen door te zetten.

De rentemarkten liepen de afgelopen weken op, uit angst dat de Federal Reserve de beleidsrente niet zo snel zal verlagen als gehoopt, vanwege de inflatoire risico's. Vanuit technische optiek is het echter de vraag in hoeverre deze beweging doorzet.

Hieronder zie je de koersgrafiek van de Amerikaanse 10-jaars obligatie, die tegengesteld aan de rente beweegt. De koers van de obligatie is in oktober duidelijk gedaald, waarbij de rente is geklommen tot boven de 4,3 procent.


Zoals je in de grafiek ziet, is de bandbreedte aan de onderkant van de opgaande trendlijn getest en heeft deze gehouden. Dit suggereert dat de koers van de obligatie weer kan gaan stijgen en dus ook dat de rente (zigzaggend) weer zal gaan dalen. Dat is ook de marktverwachting, alleen gaat dit wat minder enthousiast en snel dan eerder aangenomen, vanwege de toegenomen prijsrisico’s.

Voor december verwachten we dat de Federal Reserve de rente nog een keer met een kwartje zal verlagen, maar daarna is het gissen, totdat de daadwerkelijke economische plannen van Trump bekend worden.

Zit er nog meer vat voor aandelen na de recordreeks in de VS?

Kijken we naar de aandelenmarkt, dan is het vooruitzicht van lagere rentes, extra monetaire steun en wellicht een wat meer genuanceerde aanpak van handelsbeperkingen koren op de molen van beleggers. De grote onzekerheden liggen bij de geopolitieke risico’s en de inflatie, maar heeft de aandelenmarkt momenteel minder oog voor.

In een eerdere bijdrage van begin oktober lieten we zien dat aandelen door de recente koersstijgingen inmiddels flink aan de prijs zijn, vooral als je het afzet tegen de verschillende historische waarderingsgemiddelden. Waardebelegger Warren Buffett heeft nog nooit zoveel cash op zijn rekening gehad en het is ook niet voor niets dat hij met een langeretermijnvisie momenteel even geen kansen ziet.

Intussen is het eerder door ons gestelde koersdoel van 6.000 punten voor de S&P 500-index behaald. Dus rijst de vraag: wat nu?

Hieronder laten we de weekgrafiek van de S&P 500-index zien, vanaf het moment in 2023 toen Fed-voorzitter Jerome Powell aangaf dat de renteverhogingen van de centrale bank voorbij waren en beleggers weer enthousiast in aandelen doken.

Nu is die trend nog steeds positief, maar naderen we wel de bovenkant van het opgaande trendkanaal. Dat is geen reden om negatief te worden, maar er lijkt voor de korte termijn niet heel veel meer rek in te zitten. We zouden er niet van opkijken als de beurs even op adem komt of een (gezonde) correctie laat zien, indien de bovenkant van de het trendkanaal wordt bereikt.

Kortom: de trend voor de aandelenmarkt blijft positief, al zijn wel wat verschuivingen tussen sectoren. Het is vooral afwachten tot er meer duidelijkheid komt over het economische beleid van Trump. Intussen kunnen we ons volgende week opmaken voor nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers en nog een restant aan bedrijfscijfers.

Wil je meer weten over de kansen voor beleggers in 2025? Meld je aan voor de nieuwe editie van het BI Beleggerscafé van 3 december aanstaande in kasteel de Hooge Vuursche, met onder meer Michael Nabarro als beleggingsexpert.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.