Amerikaanse beurzen hebben twee buitengewoon sterke jaren achter de rug, waarin de Amerikaanse aandelenmarkt het een stuk beter deed dan bijvoorbeeld Europese beurzen. Het momentum voor de Amerikaanse aandelenmarkt lijkt in 2025 echter te haperen, aldus marktexpert Ruchir Sharma.

In een opiniestuk voor zakenkrant Financial Times schrijft de topman van vermogensbeheerder van Rockefeller International maandag dat de Amerikaanse aandelenmarkt binnenkort slechter zou kunnen presteren dan andere beurzen in de wereld, waarmee een einde zou komen aan de lange trend van Amerikaanse dominantie.

Sharma schat dat de topaandelen in de VS in de komende 12 maanden met ongeveer 10 procent kunnen achterblijven vergeleken met de wereldindex. Dat zou een aanzienlijk slechter resultaat zijn dan in 2024, toen de Amerikaanse topaandelen de markt met ongeveer 20 procent overtroffen.

“Momentumbeleggen lijkt op een crash af te koersen die veel beleggers hard kan raken,” schrijft Sharma.

In een toelichting tegenover tv-zender CNBC wees Sharma er maandag op dat er signalen zijn dat de trend van Amerikaanse topprestaties onhoudbaar wordt. Enerzijds blijven de waarderingen in de VS hoog, omdat het sentiment daar optimistischer is dan in andere delen van de wereld.

De Amerikaanse economie vertegenwoordigt ongeveer 30 procent van de wereldeconomie, maar Amerikaanse aandelen maken ongeveer 70 procent uit van de wereldwijde aandelenmarkt, aldus Sharma. Toch verwacht bijna elke belegger dat de VS blijven uitblinken.

"Ik heb nog nooit zo'n sterke consensus gezien", stelt Sharma. "Aan het begin van dit jaar lijkt het erop dat bijna iedereen dezelfde mening heeft: dat de Amerikaanse aandelenmarkt zal blijven doorknallen en dat de AI-trend en hype aanhouden, met de grote techbedrijven als winnaars. Ik zou het schokkend vinden als deze groepsgedachte correct blijkt te zijn, want ik denk dat de VS worden overschat."

Hoog begrotingstekort en hoge staatsschuld in de VS

Sharma denkt dat de prestaties van Amerikaanse aandelen kunnen achterblijven, als financiële markten eindelijk aandacht krijgen voor de oplopende schuldenlast van de VS.

Volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën is de Amerikaanse overheidsschuld gestegen tot meer dan 36.000 miljard dollar.

Tot nu toe zien beleggers het hoge leenniveau van de VS door de vingers, omdat de dollar de belangrijkste reservevaluta ter wereld is, aldus Sharma.

Maar nu er de komende maanden meer Amerikaanse staatsleningen met een lange looptijd worden uitgegeven, kunnen investeerders de VS gaan "straffen" voor de tekorten. Dat kan zich uiten in een lagere vraag naar Amerikaanse staatsobligaties bij veilingen, aldus Sharma. Dit kan ertoe leiden dat de rente op Amerikaans staatspapier stijgt.

Op de obligatiemarkt proberen handelaren overheden soms te dwingen om meer begrotingsdiscipline te betrachten door staatsobligaties massaal te verkopen of te weigeren ze te kopen. De zogenoemde bond vigilantes hebben zich al laten gelden in andere delen van de wereld, zoals Brazilië en Frankrijk.

"Er is geen land ter wereld dat vandaag de dag een begrotingstekort heeft zoals je in VS ziet en dat heeft de economische groei kunstmatig aangejaagd", stelt Sharma. Schuld is volgens hem de "belangrijkste trigger" die de momentumhandel op de Amerikaanse beurzen kan raken. "Dat zou de markten echt pijn kunnen doen."

Sharma heeft al eerder alarm geslagen over een mogelijke aandelencorrectie. In een eerder opiniestuk waarschuwde hij dat de Amerikaanse markt in de "moeder aller bubbels" leek te zitten. De meeste analisten op Wall Street verwachten in 2025 opnieuw een positief jaar voor aandelen.

LEES OOK: Amerikaanse centrale bank verstoort beursfeestje vlak voor Kerst: waar liggen de kansen in 2025?