• Aandelenbeurzen zijn de afgelopen maanden flink gestegen, vooral geholpen door de hype rond AI waarvan een select groepje techaandelen profiteert.
  • In technische zin is inmiddels voor zowel techaandelen als de bredere S&P 500-index in de VS sprake van een opgaande trend.
  • Beursexperts geven aan hoe beleggers zich kunnen positioneren bij deze rally, terwijl er macro-economisch nog flinke onzekerheden zijn.
  • Lees ook: Techaandelen denderen door: dit zijn de nieuwe richtpunten voor de Nasdaq en de S&P 500

Gelet op de vooruitzichten van een economische recessie in de VS en elders, plus de renteverhogingen van centrale banken, is het opmerkelijk hoe hard aandelen de afgelopen maanden zijn opgelopen.

In de VS is de brede S&P 500-index sinds medio maart met 15 procent gestegen. Hoewel bedrijfswinsten iets zijn gedaald, waren de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar sterker dan verwacht. Ook koelt de inflatie in de VS af en heeft de Amerikaanse centrale bank een pauze ingelast, na een lange reeks van renteverhogingen.

Flink wat marktstrategen vertrouwen de huidige beursrally niet en waarschuwen dat er in de tweede helft van dit jaar alsnog een recessie komt, die de bedrijfswinsten zal aantasten. Dat kan leiden tot koersdalingen van 15 procent of meer, afhankelijk van wie je het vraagt.

Aan de andere kant zijn er ook beursexperts die denken dat de voorzichtigheid onder belangrijke beursstrategen op Wall Street juist een positief teken is: dat zou juist ruimte bieden voor verdere koersstijgingen.

"Dit is een 'gehate' beursrally en daar zijn er in het verleden meer van geweest", zegt directeur Brad Bernstein van vermogensbeheerder UBS Wealth Management tegenover Insider. Hij acht de kans groter dat de S&P 500 begin 2024 op een nieuwe all-time-high staat, dan dat de index terugvalt naar 3.500 punten. Momenteel noteert de S&P op een niveau van zo'n 4.400 punten.

De beursrally kan doorzetten, tegelijk is terugval niet uitgesloten

Verdere stijgingen van de beurs kunnen aangedreven worden door beleggers die tot nu toe aan de zijlijn bleven, en mee gaan doen uit angst om koerswinsten te missen. Dit is het bekende fenomeen van 'fear of missing out' (FOMO).

Volgens beursanalist Jason Draho, een collega van van Bernstein bij UBS Global Wealth Management, zijn veel grotere beleggers voorzichtig aan het jaar begonnen met een relatieve onderweging van aandelen in de beleggingsportefeuille. Dat kan nu veranderen.

Het kenmerk van de huidige beursrally is dat die leunt op een zeer beperkt aantal van grote techfondsen, die profiteren van de hype rond AI. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn slechts 7 aandelen uit de S&P 500-index verantwoordelijk voor de volledige koerswinst van de index.

In juni zijn echter meer aandelen mee gaan doen, omdat het technische momentum meer beleggers de markt intrekt. "Als de rally breder wordt, is dat gezonder", zegt portfoliomanager Jack Caffrey van JPMorgan Asset Management tegen Insider.

Volgens Caffrey denken beleggers ook dat de Federal Reserve de beleidsrente niet verder verhoogt, ondanks de verwachting bij de Fed-bestuurders dat de rente dit najaar nog met 0,5 procentpunt omhoog moet.

Toch moeten beleggers rekening houden met een mogelijke correctie op de korte termijn, geeft technisch analist David Keller van StockCharts.com aan. Ook Keller is positief over het feit dat meer aandelen meedoen met de beursrally, maar hij wijst erop dat de snelheid van de stijgingen in de afgelopen weken aangeeft dat de S&P 500 in technische zin overextended is.

"Door de focus op technologie en specifiek AI is de versnelling van de koersstijgingen zo hard gegaan, dat bijna alle brede indices en de toonaangevende techbedrijven in technische zin overbought zijn", zegt Keller. "De opwaartse trend is positief, maar het is zo positief, dat je een stap terug zou verwachten."

Foto: David Keller, StockCharts.com

Belangrijk voor beleggers is om het zogenoemde technische steunniveau van 4.300 punten in de gaten te houden, geeft Keller aan. Dat was het topniveau van augustus 2022. Bij een correctie op de korte termijn moet dat niveau standhouden. Is dat het geval, dan ligt de weg open voor een stijging naar 4.600 punten tot 4.800 punten voor de S&P 500-index.

Bij een neerwaartse doorbraak van de 4.300 punten, kan de S&P 500 z'n 10 procent verder zakken naar 4.050 punten, aldus Keller.

Een zogenoemde 'pullback' hoeft echter niet te betekenen dat er een beurscrash aankomt. Sterker, sommige beursexperts uit het optimistische kamp denken juist dat een beperkte correctie de basis kan leggen voor een verdere stijging van de beurs.

"Als aandelen het in de eerste maanden van het jaar goed doen, leidt dat in de laatste 7 maanden van het jaar zelden tot forse dalingen", schreef Brian Belski van BMO Capital Markets medio juni in een rapport.

Foto: BMO Capital Markets

10 aantrekkelijke beleggingen tijdens de huidige beursrally

Optimistische beursstrategen denken dus dat de huidige beursrally kan doorzetten in de tweede helft van het jaar. Maar welke beleggingsklassen en sectoren vinden ze specifiek interessant?

Beleggingsstrategen Bernstein en Draho van UBS Wealth Management wijzen erop dat de obligatiemarkt momenteel ook kansen biedt, vooral bij hoogwaardige leningen met een kleine kans op wanbetaling. Bernstein geeft aan dat het rendement op obligaties het hoogste niveau in bijna 15 jaar heeft bereikt, wat goede kansen voor diversificatie van beleggingsportefeuilles biedt, als je op de huidige renteniveaus instapt.

Wat aandelen betreft vindt Bernstein kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven relatief aantrekkelijk, omdat die nog niet zo sterk zijn opgelopen als een aantal grotere beursbedrijven. Dat wordt beaamd door hoofd beleggingen Michael Sheldon van RDM Financial Group: "Als meer aandelen gaan meedoen met de beursrally, maken small caps waarschijnlijk een inhaalslag."

Om te profiteren van een bredere beursrally kun je volgens Sheldon ook kijken naar een zogenoemde gelijk gewogen indexfonds dat de S&P 500-index volgt. Daarbij wordt het gewicht van een fonds in de index niet bepaald door de beurswaarde van een bedrijf, maar krijgen alle aandelen een even grote weging.

De koers-winstverhouding van de reguliere S&P 500-index ligt momenteel op 19,2 keer de verwachte winst in de komende twaalf maanden, terwijl de waardering voor de gelijk gewogen S&P beduidend lager is met 15,5 keer de winst, aldus Sheldon.

Tegelijk zeggen zowel Sheldon, als Belski en Keller dat investeren in techaandelen de moeite waard blijft.

Technisch analist Keller geeft daarentegen aan dat hij eerst zou wachten op de kortetermijncorrectie (pullback), voordat hij verder zou beleggen in techaandelen. Caffrey van JPMorgan Asset Management vindt evenmin dat dit het moment is om nog zwaar voor technologie-aandelen te gaan.

Belski is ook positief over de financiële sector, die dit jaar nog wat is achtergebleven.

Caffrey denkt dat in een omgeving van tragere economische groei ook de farmasector goed kan blijven presteren, omdat deze sector doorgaans redelijk beschut is tegen economische tegenwind en een redelijke waardering heeft gelet op de groeivooruitzichten.

Draho noemt industriële bedrijven nog als interessante sector, ondanks de economische gevoeligheid, vooral vanwege kansen op de langere termijn met onder meer schone energie.

Keller noemt tot slot nog producenten van dagelijkse consumptiegoederen en nutsbdrijven als mogelijkheden voor het geval er een marktcorrectie komt. Daarmee bouw je als beleggers een stukje veiligheid in.

LEES OOK: Techaandelen denderen door: dit zijn de nieuwe richtpunten voor de Nasdaq en de S&P 500