,,Tegenvallend macronieuws lijkt de overhand te krijgen. Het was al verrassend dat we eerder nog even omhoog gingen. De staalbedrijven doen het slecht door teleurstellende cijfers uit China en ook de financials staan onder druk. Ook heeft beursparel Brunel zijn glans verloren. Daarnaast is het wachten hoe het afloopt met de begrotingsperikelen in de VS”, aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hooreman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,9 procent lager op 337,48 punten. De MidKap ging 3,2 procent onderuit tot 524,07 punten door forse koersverliezen van Brunel en Vopak. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tussen 0,5 en 1,1 procent.
VS
In de VS zullen vrijdag bij gebrek aan een politiek akkoord over de aanpak van het begrotingstekort automatisch bezuinigingen in werking treden die voor dit jaar uitkomen op 85 miljard dollar (65 miljard euro). De Amerikaanse politici hebben tot zaterdagochtend 6.00 uur (Nederlandse tijd) de tijd om het eens te worden over alternatieven. Beide partijen zien het echter somber in.
In de MidKap ging het aandeel Brunel in de uitverkoop met een koersdaling van bijna 21 procent. De detacheerder heeft zijn bedrijfsresultaat vorig kwartaal stevig zien dalen door onregelmatigheden in de boekhouding van de Amerikaanse activiteiten. Brunel kwam er bij de samenstelling van de jaarcijfers achter dat het lokale management in de VS de omzet en de kosten van de verkoop heeft overschat.
Vopak
Vopak volgde met een min van 11 procent. De resultaten van het tankopslagbedrijf lagen redelijk in lijn met de verwachtingen. De winstverwachting die Vopak uitsprak voor 2013 stelde beleggers en analisten echter teleur.
Bank en verzekeraar ING was de grootste daler in de AEX met een min van 4,5 procent. Het geplaagde telecomconcern KPN volgde met een verlies van 3,5 procent. Verzekeraar Aegon en staalbedrijf Aperam zakten bijna 3 procent.
De euro was vrijdagmiddag 1,3030 dollar waard, tegen 1,3080 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 91,15 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl