- Het herstel op aandelenmarkten dat sinds begin november is ingezet, kreeg deze week een sterk vervolg.
- Beleggers lijken voor te sorteren op een zonnig scenario, waarbij een zware recessie in de VS wordt vermeden en er ruimte komt voor een daling van kortere rentes.
- Beursexperts Gökhan Erem en Michael Nabarro bespreken de technische signalen die nodig zijn om een dergelijk scenario te ondersteunen.
ANALYSE – Aandelenmarkten doen hun best om optimistisch te zijn, maar de overtuiging blijft broos. De opleving van aandelen die we na de rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank van 1 november zagen, heeft een hoog momentum gekend. Dat ging gepaard met dalende rentes. De vraag is nu of aandelenmarkten een stevigere basis kunnen leggen om het recente herstel meer handen en voeten te geven.
Het aantrekken van aandelenmarkten en de daling van obligatierentes werd sterk gevoed door een zonnige interpretatie van het commentaar van Fed-voorzitter Jerome Powell op het rentebesluit van vorige week. De aanname was daarbij dat de centrale bank niet meer geneigd leek om de beleidsrente nog verder te verhogen.
Afgelopen donderdag kwam er een vervolg met een toespraak van Powell bij het Internationaal Monetair Fonds, waarin hij een veel strengere toon aansloeg. Daarbij gaf de topman van de centrale bank aan dat de inflatie nog veel te hoog is en dat de beleidsrente voorlopig op een hoog niveau moet blijven. Het is ook niet uitgesloten dat de beleidsrente nog een keer wordt verhoogd.
Powell benadrukte donderdag ook dat als er bijvoorbeeld additionele impulsen vanuit de vraagzijde van de economie komen die de inflatie aanjagen, het nodig kan zijn om de monetaire rem verder in te trappen. Beleggers maakten daarop even een op de plaats.
Vrijdag sloten Amerikaanse aandelenmarkten echter toch weer hoger, na tegenvallende cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Dat slechte nieuws werd positief geïnterpreteerd, omdat het de Federal Reserve vertrouwen kan geven dat eerdere renteverhogingen hun werk beginnen te doen en dat nieuwe verhogingen dus niet nodig zijn.
Rentecurve wordt vlakker: opmaat voor herstel?
Per saldo is er op de rentemarkt intussen een situatie ontstaan, waarin de zogenoemde rentecurve in de VS vlakker is geworden. In plaats van een situatie waarin kortlopende rentes fors hoger zijn dan langlopende rentes (een omgekeerde rentecurve), liggen kort- en langlopende rentes wat dichter bij elkaar, zoals te zien is in de onderstaande grafiek.
Waar een omgekeerde rentecurve doorgaans gezien wordt als de voorbode van een recessie, kan een afvlakkende rentecurve wijzen op hooguit een relatief milde recessie.
In een optimistisch scenario hopen beleggers dat de Federal Reserve de beleidsrente verlaagt, zodra de economie daadwerkelijk tekenen van vertraging vertoont. Dit zou kortlopende rentes naar beneden kunnen duwen, zodat een normale rentecurve ontstaat, waarbij korte rentes lager zijn dan langlopende rentes. Een monetaire versoepeling met lagere kortlopende rentes zou dan weer de weg naar economisch herstel kunnen inluiden.
De markt lijkt een poging te doen om naar dit scenario toe te werken, waarbij een normale rentecurve ontstaat, zij het op hogere niveaus dan voorheen.
Technisch beeld bij obligaties en aandelen: poging tot bodemvorming
De vraag is natuurlijk hoe realistisch het bovengenoemde scenario is van een kantelende rentecurve en een positieve kentering voor aandelen. En welke signalen moeten we dan vanuit technische optiek in de gaten houden? Daarvoor kijken we hieronder naar drie grafieken.
Voor de obligatiemarkt richten we ons dit keer op het langste eind van de rentecurve in VS, met de 30-jarige staatslening. En voor de aandelenmarkt nemen we aan de ene kant de door techfondsen gedomineerde Nasdaq 100-index en aan de andere kant bredere Russell 2000-index, waarin ook veel kleinere beursfondsen zitten.
Als eerste zie je hieronder de koersgrafiek van de 30-jarige Amerikaanse staatslening, waarbij je rekening moet houden met het gegeven dat de rente omgekeerd beweegt ten opzichte van de koers.
In deze grafiek toont de stijging van de koers tot boven het niveau van het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (groene lijn) dat de dalende koerstrend is gebroken. Datzelfde is bereikt in de trend die in het onderste deel van de grafiek zichtbaar is bij de RSI-indicator. Dat maakt dat het grote neerwaartse koersmomentum is overgegaan in een opwaartse correctie die nog wel wat meer opwaartse ruimte heeft.
Let wel: er is nog geen sprake van een ommekeer richting een stijgende koerstrend op dit stuk van de obligatiemarkt, maar de neerwaartse druk is er wel even af. Bij een eerste hogere koersbodem moeten we rekening houden met een verdere afkoeling de 30-jaars staatsrente met rentestanden die dichter in de buurt komen van de 4 procent.
Dan gaan we over naar de aandelenmarkt. Eerst kijken we naar de technologiezware Nasdaq 100-index, die de sterkste beweeglijkheid toont.
Begin november naderde de koers van de Nasdaq 100 de rode lijn van het 200-daags voortschrijdend koersgemiddelde en vanaf daar is het opwaarts gegaan.
Echter de correctieve fase is daarmee nog steeds niet beëindigd. Ook hier is een eerste hogere bodem nu ideaal om een verder opwaarts vervolg te kunnen maken. Even gas terug om op adem te komen om vervolgens met meer uithoudingsvermogen het niveau van 16.000 punten aan te vallen. Het is dan wel zaak om boven de zone tussen 14.500 en 15.000 punten te blijven en snel weer nieuw elan te vinden.
In een dergelijk positief scenario is het natuurlijk ook van belang dat de vooruitzichten voor de inflatie en de rente gematigd blijven en dat de winstprognoses voor de grote techfondsen gezond blijven.
Tot slot werpen we een blik op de grafiek van de Russell 2000-index, waarin de wat kleinere bedrijven op de Amerikaanse beurs zijn opgenomen. Deze index geeft een betere indicatie van het bredere sentiment.
De grote zijwaartse fase is bij de Russell 2000 intact gebleven en inmiddels is enig teken van bodemvorming gaande. De RSI-indicator onderin deze grafiek biedt goede hoop dat het sinds de zomer overheersende neerwaartse koersmomentum ten einde loopt. Ook hier heeft een positieve voortzetting een eerste hogere koersbodem nodig in de komende weken.
De aandelenmarkt is dus nog steeds in een correctiemodus waarbij voorzichtig gebouwd wordt aan meer, maar het is erg pril en breekbaar. Dit betekent dat aandelenmarkten in ieder geval boven de dieptepunten van begin november moeten zien te blijven.
Komende week worden in de VS de belangrijke inflatiecijfers over de maand oktober gepubliceerd. Beleggers zullen daar scherp naar kijken met het oog op de verdere prognoses voor de inflatie en de renteontwikkeling.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.