Ruim een derde van de grote beursfondsen geeft te weinig informatie over bankschulden. Het gaat hierbij vooral om afspraken over de verhouding tussen de winstontwikkeling, rentebetalingen en de hoogte van de bancaire schuld.

Dat constateerde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) op basis van eigen onderzoek.

In totaal twaalf van de 33 bedrijven met schuldafspraken geven hier in hun jaarverslag onvoldoende informatie over, aldus de vereniging. Het gaat dan bijvoorbeeld over de afspraken die gemaakt zijn of de manier waarop financiële ratio’s berekend worden.

Afspraken met banken over schulden

Hoewel bedrijven wettelijk niet verplicht zijn om openheid te geven over hun bankconvenanten, benadrukt de VEB dat de gemaakte afspraken voor beleggers van groot belang zijn. Bij schending van de afspraken kunnen banken van bedrijven maatregelen eisen, waaronder stopzetting van de dividendbetaling, een aandelenuitgifte of het verkopen van bedrijfsonderdelen.

Onder meer Altice, Reed Elsevier, Boskalis, Ahold, ASML en Wolters Kluwer zijn niet helder. Bij meer dan de helft van de AEX-bedrijven zijn de schuldafspraken overigens geen thema. Zij hebben in de meeste gevallen geen leningen afgesloten bij bankinstellingen.

Van de MidKapbedrijven maken Galapagos, BinckBank en PostNL geen gebruik van bankleningen. Zes bedrijven, waaronder Fagron, Besi en TenCate laten onduidelijkheid bestaan.

De VEB noemt Aalberts, Randstad, Unibail-Rodamco, Vopak als AEX-fondsen die ,,relatief duidelijk'' zijn over de schuldafspraken. Bij de MidKappers zijn dat ASMI, Corbion, Fugro en SBM Offshore.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl