- Een Britse beurshandelaar die in 2008 als particulier meer dan 100.000 euro verdiende door in te zetten op een beurscrash, zet weer in op een grote marktdaling.
- Glen Goodman vertelt aan Insider dat hij de afgelopen week putopties op de Amerikaanse S&P 500-index heeft gekocht.
- Volgens Goodman is er een “goede kans” dat aandelenmarkten op korte termijn met zo’n 25 procent dalen.
In 2008 handelde de Brit Glen Goodman als particulier in aandelen. Een hobby om wat extra te verdienen naast zijn reguliere baan.
Begin 2008 had hij het gevoel dat er een grote marktdaling aan zat te komen toen de kredietcrisis op de Amerikaanse huizenmarkt zich begon te ontvouwen. Hij zette een paar duizend pond in op een daling van de Britse FTSE 100-index en speculeerde later ook op een daling van de olieprijs, gaf hij aan in bijdrage voor de krant The Times.
Zijn inzet op een marktdaling betaalde zich uit en Goodman verdiende in 2008 uiteindelijk zo’n 100.000 pond, omgerekend circa 117.000 euro.
Inmiddels leven we 13 jaar later en is Goodman fulltime bezig met de beurshandel. Het gevoel van 2008 is weer bij hem toegeslagen.
In een gesprek met Insider vertelt Goodman dat hij kort geleden putopties op de brede Amerikaanse S&P 500-index heeft gekocht. Met putopties krijg je het recht om een belegging (een aandeel of een index) tegen een bepaalde prijs te verkopen. Bij een koersdaling kan dat geld opleveren, doordat je kunt verkopen tegen een hogere waarde dan de actuele marktwaarde.
Goodman heeft opties gekocht die op 15 oktober aflopen, maar geeft aan ze desnoods te willen doorrollen tot medio november.
Hij ziet de opties als een verzekeringspolis, omdat hij niet helemaal zeker is dat er een beurscrash aankomt. Hij bezit ook nog flink wat aandelen.
Per saldo denkt hij wel dat er een "goede kans" is dat de S&P 500-index op korte termijn met zo'n 25 procent daalt. Ook zonder directe aanleiding.
Goodman refereert aan de plotselinge daling van de bitcoin afgelopen week, toen de belangrijkste cryptomunt binnen een etmaal met 17 procent daalde. "Dat kan ook op elk moment met de S&P 500 gebeuren. Je weet alleen nooit wanneer zoiets gebeurt. De beurscrash van 1987 was heel heftig ... en toch weten we niet precies waarom de markt toen inzakte. Het gebeurde gewoon."
Als hij naar de grafiek van de S&P 500 kijkt, is de continu opgaande lijn van de afgelopen maanden "te netjes", zegt Goodman. "Dit vraagt gewoon om een verstoring."
Federal Reserve pompt geld in de markt
Veel analisten op Wall Street stellen dat een flinke daling van aandelenbeurzen niet aan de orde is, omdat de Amerikaanse centrale bank nog steeds gigantische hoeveelheden goedkoop geld in de markt pompt. Maar Goodman is het daar niet mee eens.
"Er komt een marktcrash, dat gebeurt gewoon. Wellicht herstelt de beurs dan weer, geholpen door de Federal Reserve. Maar het kan ook zijn dat er eerst een daling van 50 procent komt, voordat steun van de Fed zoden aan de dijk zet. Op het moment dat de paniek toeslaat, zal dat sentiment een sterk momentum krijgen."
Goodman wijst erop dat fundamentele waarderingsindicatoren, zoals de Shiller price-earnings ratio, laten zien dat de beurs op waarderingsniveaus zit die vergelijkbaar zijn met de dotcomzeepbel van het jaar 2000.

Goodman wil zichzelf indekken tegen een scenario van een kortstondige uitverkoop van aandelen, gevolgd door een herstelperiode. Hij ziet niet meteen een scenario van een langdurige bearmarkt voor aandelen. Dan zouden bijvoorbeeld werkloosheidscijfers in de VS moeten oplopen.
Meer analisten bezorgd over de aandelenmarkt
Op Wall Street klinken recent meer geluiden van analisten die manen tot voorzichtigheid. Grote banken zoals Morgan Stanley en Bank of America hebben recent gewaarschuwd voor een marktcorrectie.
Sinds de start van september presteren aandelenbeurzen iets minder goed, na een sterke stijging in augustus. Die maand was de zesde opeenvolgende maand waarin beurzen zijn gestegen.
Kwantitatieve analisten wijzen erop dat naarmate het aantal opeenvolgende maanden met een positief beursrendement groter wordt, het lastiger wordt om in de daaropvolgende maand opnieuw een positief rendement te halen. Dat is te zien in onderstaande tabel van RIA Advisors.

Historisch is september de zwakste maand op de beurs. Tegelijk zijn koersontwikkelingen op de korte termijn extreem lastig te voorspellen. De komende weken zullen aantonen of de inschatting van Goodman juist is.