- Uitzendconcern Randstad heeft de omzet in 2023 met 8 procent zien teruglopen.
- De Nederlandse multinational merkt dat bedrijven voorzichtiger worden met het aannemen van personeel vanwege de economische onzekerheid.
- Wel is het zo dat in veel landen de arbeidsmarkt relatief krap blijft.
- Lees ook: Dit zijn de 21 populairste banen bij hoogopgeleide studenten en jonge professionals op de arbeidsmarkt
Randstad merkt dat bedrijven voorzichtiger zijn met het aannemen van personeel, nu het minder gaat met de economie. Het Nederlandse uitzendconcern zag zijn inkomsten vorig jaar stevig terugvallen en de winst is met een derde gedaald. Het aantal mensen dat voor Randstad zelf aan de slag is, is ook flink afgenomen.
“Het mondiale macro-economische klimaat blijft onzeker en dit beïnvloedt de besluitvorming van klanten en talent”, stelde topman Sander van ’t Noordende bij de presentatie van de jaarcijfers. “Dat gezegd hebbende, blijven de arbeidsmarkten krap”, voegde hij daaraan toe.
Hij ziet “ook enkele lichtpunten”. Zo merkt Randstad dat bedrijven zich in sommige sectoren al voorbereiden op betere marktomstandigheden, terwijl de inflatie geleidelijk omlaag gaat. Maar voorlopig zal het beeld waarschijnlijk nog niet veranderen. In januari dit jaar was de situatie in de markt nog vergelijkbaar met december.
De jaaromzet liep met 8 procent terug tot ruim 25 miljard euro. Vooral in Noord-Amerika, waar door verschillende grote bedrijven ook heel grote ontslagrondes zijn aangekondigd, kwam de omzet lager uit. Gecorrigeerd voor onder meer wisselkoersen en overnames was daar sprake van een min van 13 procent. In Nederland zakten de inkomsten met 9 procent.
Uiteindelijk hield Randstad 624 miljoen euro nettowinst over. Dat was een jaar eerder nog 929 miljoen euro. Volgens Van 't Noordende is het Randstad wel gelukt om zich aan te passen aan de "uitdagende" marktomstandigheden. De marges zijn volgens hem nog steeds goed.
Het aandeel Randstad steeg dinsdag 0,7 procent op de Amsterdamse beurs.
Randstad brengt personeelsbestand omlaag, vooral door natuurlijk verloop
Randstad streeft ernaar om met de omvang van zijn eigen personeelsbestand goed in te spelen op de vraag in de markt. In het laatste kwartaal van vorig jaar telde het concern 41.720 voltijdbanen. Dat was ruwweg een tiende minder dan een jaar eerder. Van 't Noordende benadrukte dat het concern het banenverlies vooral regelde via natuurlijk verloop. Er waren volgens hem geen grote reorganisaties.
Dat de werkgelegenheid bij Randstad is teruggevallen, komt ook omdat 2022, waarmee de cijfers worden vergeleken, juist een "uitzonderlijk jaar" was voor het bedrijf. Toen groeide Randstad nog hard door de krappe arbeidsmarkt.
De topman vindt het nog te vroeg om concreet te zeggen of er nog meer banen gaan verdwijnen. Volgens Van 't Noordende blijft zijn bedrijf wel kijken naar mogelijke kostenbesparingen, onder meer bij de hoofdkantoren in de landen waar het bedrijf actief is. In Nederland zit het hoofdkantoor in Diemen.