Het seizoen voor de tweedekwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven is in volle gang, waarbij deze week veel aandacht is voor grote Amerikaanse techbedrijven. Op de Amsterdamse beurs presenteerde KPN woensdag de cijfers over het tweede kwartaal.

Dinsdag nabeurs kwamen Alphabet, het moederbedrijf van Google, en Microsoft met de resultaten naar buiten. En woensdag nabeurs is het de beurt aan Meta, het moederbedrijf van Facebook.

Donderdag komen dan nog Amazon en Apple met de kwartaalcijfers. Het Zuid-Koreaanse chipconcern SK Hynix, een belangrijke leverancier van Apple, heeft woensdag gewaarschuwd voor een afnemende groei van de vraag naar geheugenchips en oplopende voorraden. Daarmee is er opnieuw een grote speler in de techwereld die alarm slaat over de toegenomen wereldwijde economische onzekerheid.

KPN: groei in zakelijke markt

KPN heeft in het tweede kwartaal voor het eerst in ruim tien jaar de omzet opgevoerd op het vlak voor telecomdiensten aan bedrijven. Topman Joost Farwerck van het telecomconcern spreekt woensdag in een verklaring van een “ommekeer” in de zakelijke markt.

KPN zag de opbrengsten van diensten aan bedrijven jaren krimpen. In de loop van vorig jaar leek het voor het eerst in tijden wel de goede kant op te gaan met dit marktsegment toen het telecombedrijf goede zaken meldde met zijn KPN EEN-aanbod voor kleine en middelgrote bedrijven. Daarmee kan een bedrijf bijvoorbeeld een internetverbinding combineren met vaste telefonie of televisie.

De groei op de zakelijke markt die KPN woensdag rapporteerde is niettemin een opsteker. Volgens Farwerck loopt zijn onderneming daarmee namelijk voor op schema. Eerder dit jaar zei hij nog dat hij mikte op een stabilisering van de zakelijke markt. En dat hoopte hij tegen het einde van dit jaar te hebben bereikt.

KPN is over de gehele linie verder gegroeid. De kwartaalomzet zat met ruim 1 procent in de lift tot 1,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat kwam eveneens hoger uit. Onder de streep bleef wel minder winst over, maar dat had volgens KPN vooral te maken met investeringen in het glasvezelnet. Wanneer dergelijke eenmalige kosten niet meegeteld worden, dan ging de winst wel omhoog.

Farwerck wijst erop dat KPN ook niet immuun is voor de hoge inflatie van de laatste tijd. Als de kosten oplopen kan dat de kostenbesparingen van het bedrijf in de weg zitten. Maar hij heeft er niettemin vertrouwen in "gezonde marges" te kunnen blijven maken. Geholpen door de "solide prestaties" in het eerste half jaar, kunnen de verwachtingen voor de operationele winst en vrije kasstroom in heel dit jaar zelfs wat omhoog, benadrukt hij.

Meta: focus op dip bij reclame-inkomsten

Als Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, woensdag nabeurs de boeken opent, gaat de aandacht van beleggers uit naar de reclame-inkomsten. Bij andere socialemediabedrijven als Snap en Twitter vielen de opbrengsten daarvan tegen. Nu economische tegenwind dreigt, houden bedrijven wat meer de hand op de knip als het gaat om onder meer de uitgaven aan advertenties.

Ook Meta zelf zet zich schrap voor economische neergang. Het bedrijf maakte bekend zijn doelen voor het aantrekken van nieuw personeel aanzienlijk naar beneden bij te stellen. Daarnaast zullen beleggers kijken hoeveel geld Meta steekt in de metaverse. Die droom van oprichter Mark Zuckerberg bestaat uit een virtuele wereld waarin mensen allerlei zaken kunnen doen vanuit hun eigen huis. Zo kunnen ze elkaar ontmoeten in een virtuele omgeving, maar ook gamen of sporten.

Verder kijken beleggers naar de gebruikerscijfers. De groei van met name Facebook vlakt al enige tijd af. Meta paste de feed van het sociale netwerk onlangs aan voor het trekken van meer jonge gebruikers, die nu liever op TikTok of Snapchat zitten.

Ook de feed van Instagram is onlangs aangepast zodat er meer filmpjes te zien zijn, ook van mensen die de gebruikers niet per se volgen. Dat leidde tot een oproep, gedeeld door onder meer Kim Kardashian en Kylie Jenner, dat Instagram niet een soort TikTok moest worden.

Alphabet: hogere omzet, lagere winst

Google-moederbedrijf Alphabet heeft in het tweede kwartaal meer omzet geboekt, zo maakte het bedrijf dinsdag nabeurs bekend Het bedrijf wist meer te verdienen met de clouddiensten en de zoekmachine. Ook wist Alphabet meer geld binnen te halen met advertenties ondanks dat veel bedrijven vanwege de economische onzekerheid hun reclamebudgetten verkleinen. De winst viel wel lager uit vanwege hogere kosten.

De totale omzet kwam uit op 69,7 miljard dollar, tegen bijna 62 miljard dollar een jaar geleden. Dat komt neer op een stijging van 13 procent. De totale advertentie-inkomsten stegen naar 56,3 miljard dollar, van 50,4 miljard dollar een jaar terug. Bij de cloudtak waren de inkomsten 6,3 miljard dollar, tegen 4,6 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2021.

De nettowinst daalde naar 16 miljard dollar, van 18,5 miljard dollar een jaar geleden. Alphabet-topman Sundar Pichai is bezig de kosten te drukken door de werving van nieuw personeel voor de rest van het jaar te verminderen vanwege een mogelijke economische recessie. Alphabet telde aan het einde van het tweede kwartaal 174.000 werknemers. Dat waren er 144.000 een jaar geleden.

Op Wall Street leken de resultaten goed te vallen bij beleggers, want het aandeel Alphabet ging in de nabeurshandel omhoog na de bekendmaking van de cijfers.

Microsoft: groei clouddiensten stuwt omzet en winst

Het Amerikaanse software- en technologieconcern Microsoft heeft de omzet en winst zien toenemen in het afgelopen kwartaal, zo maakte het bedrijf dinsdag nabeurs bekend. De groei werd echter wel gedrukt door een zwakkere verkoop van pc's en lagere advertentie-inkomsten. Het concern kon wel profiteren van zijn snel groeiende cloudtak.

De omzet ging in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar met 18 procent omhoog tot 49,9 miljard dollar. Dat was beneden de verwachtingen van analisten. De clouddiensten leverden het techbedrijf ruim 23 miljard dollar aan inkomsten op, bijna een derde meer vergeleken met vorig jaar.

Onder de streep bleef 16,7 miljard dollar over, 8 procent meer dan dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst werd gedrukt door ongunstige valuta-effecten.

Microsoft maakte vorige maand bekend zich verder terug te trekken uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. In maart stopte het bedrijf al met de verkoop van nieuwe producten en diensten in het land, maar bleef het bestaande klanten ondersteunen en kantoren behouden.

Het aandeel Microsoft steeg in de nabeurshandel met bijna 4 procent.

LEES OOK: Zomerrally op de beurs stuit op technische weerstand: dit moet er gebeuren om aandelen verder te laten stijgen