- Woensdag kwamen de beursgenoteerde bedrijven Besi, ASR en JDE Peet’s met de jaarcijfers naar buiten.
- Toeleverancier van de chipindustrie Besi haalde in het slotkwartaal van 2022 meer orders bnnen.
- JDE Peet’s, het moederbedrijf van Douwe Egberts, heeft de prijzen van koffie en thee verhoogd.
- Lees ook: Het sentiment op de beurs duidt op ‘extreme hebzucht’ en dat maakt de beurs kwetsbaar, volgens een technische analist
Woensdag kwam een aantal beursgenoteerde bedrijven met de jaarcijfers naar buiten in Nederland: toeleverancier van de chipindustrie Besi, verzekeraar ASR en JDE Peet’s, het moederbedrijf van Douwe Egberts.
Besi boekte een lagere winst in het slotkwartaal van 2022, maar zag de orderportefeuille wel groeien. Beleggers beloonden het aandeel Besi woensdag met een koerssprong van bijna 8%.
ASR gaf aan dat de integratie van de overname van onderdelen van collega Aegon volgens plan loopt en JDE Peet’s wist de omzet te verhogen door prijzen van koffie en thee op te schroeven.
Het aandeel ASR noteerde 0,4 procent hoger woensdag en JDE Peet’s bleef vrijwel onveranderd op de beurs.
Besi: meer orders in vierde kwartaal
De Nederlandse chiptoeleverancier Besi heeft in het vierde kwartaal en over heel 2022 lagere resultaten behaald, onder druk van de afzwakkende markt voor computerchips, met name voor smartphones. In de voorgaande twee jaar profiteerde Besi juist nog volop van de grote investeringen die chipbedrijven deden om de productiecapaciteit te vergroten om zo de tekorten aan halfgeleiders tegen te gaan.
Het bedrijf uit Duiven levert onder meer technologie voor het plaatsen van chips op printplaten en maakt ook verpakkingen voor de zeer kwetsbare chips.
De omzet over heel 2022 ging met 3,5 procent omlaag naar 722,9 miljoen euro vergeleken met een jaar eerder. Besi wijst daarbij met name op de impact van lagere leveringen van smartphones en een zwakkere vraag in China. De nettowinst daalde met 15 procent tot 240,6 miljoen euro. Die winstdaling hangt ook samen met een verhoging van de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling, terwijl in 2021 ook een belastingvoordeel in de boeken werd gezet. De orderontvangst zakte met ruim 29 procent tot 663,7 miljoen euro.
In de laatste drie maanden van vorig jaar kwam de omzet uit op 137,7 miljoen euro, wat een vijfde minder is dan een jaar eerder. De winst zakte op jaarbasis met 40 procent tot iets meer dan 40 miljoen euro. Overigens nam de orderontvangst in dat kwartaal wel weer flink toe in vergelijking met de voorgaande periode, aldus Besi. Op jaarbasis was dan weer wel een daling bij de orderinstroom te zien.
Het in de Amsterdamse AEX-index genoteerde bedrijf verwacht voor het eerste kwartaal een omzet die tussen de 0 tot 10 procent lager zal uitvallen dan in het vierde kwartaal. Besi stelt een jaardividend voor van 2,85 euro per aandeel. Dat was nog 3,33 euro per aandeel een jaar eerder. In een toelichting stelt topman Richard Blickman dat de vooruitzichten voor 2023 erg onzeker zijn.
ASR: overname delen Aegon Nederland in de loop van 2023 afgerond
Jos Baeten, bestuursvoorzitter van verzekeringsconcern ASR, maakt zich grote zorgen over de kabinetsplannen voor het reguleren van huurwoningen in de vrije sector. "Als dit beleid wordt doorgezet dan zal er niet meer geïnvesteerd worden in huurwoningen die voor de meeste middeninkomens te betalen zijn. Het woningtekort zal alleen maar groter worden", waarschuwt de ASR-topman tijdens een toelichting op de jaarresultaten.
Woonminister Hugo de Jonge heeft verschillende nieuwe regels bedacht die een rem moeten zetten op de huurontwikkeling. Maar volgens Baeten gaat dit op de langere termijn niet werken. Hij wijst erop dat grote institutionele beleggers zoals banken en pensioenfondsen, die miljarden in de woningmarkt investeren, tegen hogere bouwkosten en rentes oplopen. "Als je de huur niet meer mag aanpassen aan de feitelijke ontwikkelingen dan ga je niet meer investeren. Een slechte ontwikkeling", concludeert de topman.
ASR heeft ongeveer voor 1 miljard euro, geld van pensioenklanten, geïnvesteerd in het bouwen van huurwoningen. Samen met Aegon, waarvan de verzekeringsactiviteiten worden samengevoegd met die van ASR, is de combinatie volgens Baeten een van de allergrootste verhuurders van woningen in Nederland.
Onlangs waarschuwden economen van ING ook al dat de kabinetsplannen voor het reguleren van huurwoningen waarschijnlijk een rem zetten op de nieuwbouw van woningen. Ook makelaarsvereniging NVM uitte ernstige zorgen over de plannen. Volgens de makelaars zijn ze funest voor de gehele Nederlandse woningmarkt.
Het samenvoegen van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Aegon met die van verzekeringsconcern ASR verloopt volgens plan, zegt Jos Baeten, bestuursvoorzitter van ASR. De overname wordt "op zijn vroegst" begin juli afgerond.
Inmiddels is toestemming gevraagd voor de deal bij onder meer De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM). "De uitkomst van beide processen zien we met vertrouwen tegemoet", stelt Baeten in een toelichting op de jaarresultaten van ASR.
Afgelopen oktober werd bekend dat ASR verzekeringsactiviteiten van Aegon overneemt. Daarmee ontstaat een van de grootste verzekeraars in Nederland. De ASR-topman voorziet dat het samenvoegen kostenvoordelen van 185 miljoen euro per jaar gaat opleveren.
ASR zag zijn nettowinst vorig jaar met ruim 22 procent dalen tot 733 miljoen euro. De operationele winst steeg wel, met 3 procent tot ruim 1 miljard euro.
Baeten bestempelt 2022 als een bewogen jaar. "Geopolitieke spanningen, dalende beurzen, de stijgende rente en inflatie drukten wereldwijd hun stempel op 2022. De hoge inflatie heeft impact op de hele samenleving en ook op onze kosten en voorzieningen", zegt de directeur.
Hij wijst erop dat de loonkosten stijgen en dat de resultaten vorig jaar gedrukt werden met 39 miljoen euro als gevolg van hoge stormschade. "Onze financiële en commerciële resultaten zijn sterk en onze kapitaalpositie is robuust", vervolgt de topman.
Eigenaar Douwe Egberts verhoogt prijzen koffie en thee
Ook JDE Peet's, het moederbedrijf van koffiemerk Douwe Egberts en de thee van Pickwick, heeft de omzet vorig jaar alleen met prijsverhogingen weten op te voeren. Tegelijkertijd gaf het concern meer uit aan marketing en vernieuwing van producten, wat zijn weerslag had op de winst.
Het aan de beurs in Amsterdam genoteerde bedrijf verhoogde de omzet met ruim 16 procent tot bijna 8,2 miljard euro. Daarbij stegen de prijzen voor koffie en thee met ruim 14 procent in vergelijking met 2021, terwijl de hoeveelheid verkochte producten met bijna 13 procent daalde. De omzet viel ook extra hoog uit door de gunstige wisselkoersen voor JDE Peet's.
JDE Peet's laat daarmee dezelfde ontwikkeling zien als andere fabrikanten van consumentenproducten, zoals het van KitKat en Maggi bekende concern Nestlé en Dove- en Magnum-moeder Unilever. Ook zij zagen de volumes dalen, terwijl de omzet steeg doordat ze hogere kosten voor bijvoorbeeld grondstoffen en vervoer doorberekenden aan de klant.
JDE Peet's was tegelijk een tiende meer kwijt aan algemene kosten dan een jaar eerder. Dat kwam vooral door hogere uitgaven aan marketing en de ontwikkeling van nieuwe producten. De aangepaste winst voor aftrek van belastingen en rentebetalingen daalde daardoor met net geen 6 procent tot 1,3 miljard euro. De nettowinst daalde slechts licht tot 761 miljoen euro dankzij gunstigere rentes op leningen.