- Het seizoen voor de jaarcijfers van beursgenoteerde bedrijven is geopend.
- Beleggers letten vooral op de vooruitzichten voor 2023, met het oog op een dreigende recessie.
- Chipmachinefabrikant ASML denkt de omzet nog flink te kunnen laten groeien door de goed gevulde orderportefeuille.
- Lees ook: Financiële markten dagen centrale bankiers uit: wie knippert als eerste met de ogen?
Het seizoen voor de jaarcijfers van beursgenoteerde bedrijven is geopend. Beleggers zullen vooral letten op de vooruitzichten van bedrijven, gelet op de hoge inflatie en de dreiging van een recessie.
Woensdag kwam het eerste grote Nederlandse beursfonds met de cijfers naar buiten. Chipmachinefabrikant ASML rekent voor dit jaar op een omzetgroei van 25 procent. Op de beurs daalde het aandeel ASML na de bekendmaking van de cijfers met bijna 2 procent.
Dinsdag nabeurs kwam softwaregigant Microsoft met de jaarcijfers naar buiten in de VS. Hoewel de cloudtak van Microsoft goed draaide, zakte de winst met 12 procent in het slotkwartaal van 2022. In de nabeurshandel in de Verenigde Staten daalde het aandeel Microsoft met 1 procent.
ASML: orderportefeuille zorgt voor 25% groei in 2023
Chipmachinemaker ASML heeft de omzet in 2022 flink opgevoerd ten opzichte van een jaar eerder. Ondanks dat er veel onzekerheid is over zaken als inflatie, rente en recessie, maar ook het risico dat het bedrijf minder chipapparaten aan China mag verkopen, gaat ASML uit van een verdere groei dit jaar.
Volgens topman Peter Wennink voorzien zijn klanten dat de markt in de tweede helft van dit jaar verder aantrekt. Bovendien trekt de Chinese economie weer aan nu de coronabeperkingen daar zijn opgeheven. "Dat betekent dat de vraag nog altijd hoger is dan we kunnen leveren." ASML is verreweg de grootste leverancier van chipmachines ter wereld en de enige die de geavanceerdste EUV-machines maakt die nodig zijn voor de productie van de modernste soorten chips.
Die machines mag ASML niet aan China leveren en als het aan de Verenigde Staten ligt gaat dat ook gelden voor de vorige generatie machines, ook wel DUV genaamd. Maar Nederland ligt dwars en ondanks een bezoek van premier Mark Rutte aan het Witte Huis "is er nog niets veranderd", weet Wennink. "We kunnen nog steeds DUV-apparaten leveren aan China."
Over heel 2022 zette ASML een omzet van 21,2 miljard euro in de boeken, 14 procent meer dan in 2021. Maar de vraag naar de lithografiemachines van ASML is groot, want het bedrijf heeft nog voor meer dan 40 miljard euro aan bestellingen in de boeken staan. Dus rekent Wennink op een omzettoename voor dit jaar van 25 procent.
Over 2022 bleef een winst van 5,6 miljard euro over. Dat was iets minder dan de haast 5,9 miljard euro van een jaar eerder toen er per euro omzet meer winst overbleef. Onder meer de personeelskosten stegen en er ging meer geld naar onderzoek en ontwikkeling.
Microsoft: winstdaling door dure dollar
Microsoft heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar toch weer goede zaken kunnen doen met zijn cloudactiviteiten, ondanks de lastige economische omstandigheden. Cloudplatform Azure was bijvoorbeeld goed voor 38 procent meer omzet dan een jaar eerder. Daarmee heeft Microsoft beter gepresteerd dan kenners alom hadden verwacht.
De totale omzet groeide met 2 procent tot 52,7 miljard dollar. Microsoft zag zijn winst wel met 12 procent afnemen tot 16,4 miljard dollar. Dat heeft onder meer te maken met de dure dollar.
Ook heeft het bedrijf een behoorlijke last genomen om zijn onlangs aangekondigde reorganisatie te bekostigen. Microsoft kondigde vorige week aan wereldwijd 10.000 banen te schrappen. Dat komt neer op bijna 5 procent van het hele personeelsbestand.
Microsoft waarschuwde in oktober nog dat zijn cloudactiviteiten minder goed liepen dan in de afgelopen jaren. Doordat de prijzen wereldwijd flink waren gestegen bleken veel consumenten bovendien voorzichtiger geworden. De grote banenreductie is bedoeld om het bedrijf aan te passen aan de nieuwe economische realiteit.
De techgigant blijft ook flink investeren in de toekomst. Maandag werd bekendgemaakt dat Microsoft komende jaren 10 miljard dollar steekt in OpenAI, het bedrijf achter het spraakmakende programma ChatGPT. Dat programma heeft in korte tijd veel gebruikers getrokken door op basis van kunstmatige intelligentie goed leesbare teksten te produceren.
Microsoft wil met de investering concurrenten Amazon, Facebook-moederbedrijf Meta en Google-moeder Alphabet voorblijven als het gaat om kunstmatige intelligentie, waarvoor de verwachting is dat er een grote toekomst voor is weggelegd. Ook gaat Microsoft ChatGPT "binnenkort" toevoegen aan Azure.