- Woensdag kwamen twee grote beursgenoteerde bedrijven in Nederland met de kwartaalcijfers naar buiten.
- Chipmachinefabrikant ASML ziet een tragere groei van de omzet door aanhoudende chiptekorten.
- Verfconcern AkzoNobel heeft last gehad van de coronalockdowns in China.
- Lees ook: Apple zet domper op Wall Street met bericht dat het minder personeel gaat aannemen wegens mogelijke recessie
Het seizoen voor de tweedekwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven is van start gegaan. Beleggers letten scherp daarbij vooral op de vooruitzichten voor de de komende maanden, nu de vrees voor een recessie toeneemt door de hoge inflatie en een dreigende energiecrisis.
Woensdag kwamen twee grote Nederlandse bedrijven met de resultaten naar buiten. Chipmachinefabrikant ASML zag de omzet en winst groeien in het tweede kwartaal, maar matigde de verwachtingen voor de tweede helft van het jaar.
Verfconcern AkzoNobel heeft in het tweede kwartaal last gehad van de lockdowns in China.
ASML: chiptekorten remmen groei
ASML heeft in het tweede kwartaal meer chipmachines verkocht dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat leidde tot een hogere omzet en winst voor de wereldleider op het gebied van lithografiemachines. Maar tegelijkertijd verlaagde ASML de verwachtingen voor de omzetgroei voor het hele jaar. De chiptekorten die veel sectoren al langer dwarszitten, hebben ook gevolgen voor ASML dat daardoor niet zo snel chipmachines kan bouwen als het zou willen.
In totaal verkocht ASML van april tot en met juni 83 nieuwe en acht tweedehands chipmachines. In het eerste kwartaal ging het nog om 59 nieuwe en drie gebruikte. Dat leidde tot een omzet die steeg van 3,5 miljard euro in het eerste kwartaal tot 5,4 miljard euro in de tweede periode. Onder de streep hield ASML 1,4 miljard euro over, ruim het dubbele van begin dit jaar.
Tegelijkertijd gaat ASML dus uit van een omzetgroei van 10 procent dit jaar, terwijl het bedrijf eerder dacht aan een toename met 20 procent. Het bedrag dat ASML ophaalt met chipmachines die dit jaar verkocht worden maar volgend jaar pas in de boeken terechtkomen, neemt daardoor toe. Dat was 1 miljard euro, maar groeit naar 2,8 miljard euro. Bij dergelijke 'snelle leveringen' gaat de machine van ASML eerder naar de klant toe en worden de laatste tests op locatie gedaan.
Topman Peter Weenink ziet dat sommige klanten minder investeren omdat de consumentenbestedingen onder druk staan. Toch blijft de vraag naar chipmachines van ASML hoog omdat er veel vraag is naar chips vanuit de autosector, voor snelle computers, maar ook voor de vergroening van de economie.
AkzoNobel: doe-het-zelfzaken in Europa kopen minder verf in
Verfconcern AkzoNobel heeft in het tweede kwartaal duidelijk last gehad van lockdowns in China. Daarnaast begonnen doe-het-zelfzaken in Europa hun voorraden verf af te bouwen, waardoor ze minder nieuwe blikken van merken als Sikkens, Dulux of Flexa inkochten.
Door de zwakke vraag daalde de hoeveelheid verf en coatings die het van oorsprong Nederlandse concern kon verkopen. De omzet steeg desondanks met 14 procent tot net geen 2,9 miljard euro, maar dat kwam door de prijsverhogingen waarmee het bedrijf de gestegen kosten voor grondstoffen heeft doorberekend. Onder de streep bleef een nettowinst van 106 miljoen euro staan, tegenover 261 miljoen euro een jaar eerder.
De winstdaling komt niet als een verrassing. In juni waarschuwde AkzoNobel al dat de zeer strenge coronamaatregelen in Chinese steden de verkoop van decoratieve verven en coatings zou raken, wat een hap van tientallen miljoenen euro's uit het bedrijfsresultaat zou nemen. In Europese bouwmarkten speelde mee dat tijdens de coronalockdowns nog veel mensen aan het klussen sloegen, maar na de heropening van veel delen van de maatschappij minder snel de kwast ter hand nemen.
Ondertussen dreigt verf alleen maar duurder te worden. In het afgelopen kwartaal stegen de prijzen bij AkzoNobel met 16 procent. Het concern zegt de gestegen kosten voor bijvoorbeeld olie blijvend op te vangen via het prijskaartje.