- Het seizoen voor de derdekwartaalcijfers voor beursgenoteerde bedrijven is in volle gang, waarbij deze week veel grote techbedrijven in de schijnwerpers staan.
- Donderdag nabeurs kwam Amazon met tegenvallende resultaten; Apple meldde een hogere omzet en winst, maar hield zich op de vlakte over het slot van 2022.
- Vrijdagochtend repte lichtbedrijf Signify van economische tegenwind die noopt tot kostenbesparingen.
- Lees ook: Beleggen in onrustige markt: dollar en grondstoffen als veilige haven, crypto voor kansen op korte termijn, volgens een daghandelaar
Het is een drukke week voor bedrijven die met de derdekwartaalcijfers naar buiten komen. Donderdagavond nabeurs was het de beurt aan de Amerikaanse techreuzen Amazon en Apple. En vrijdagochtend kwam lichtbedrijf Signify in Amsterdam met de kwartaalcijfers.
Amazon gaf aan flink last te hebben van de dure dollar en beleggers lijken dit niet goed op te nemen. In de nabeurshandel in de VS daalde het aanddeel Amazon liefst 12 procent. De koers van Apple bleef in de nabeurshandel min of meer vlak, nadat Apple meldde dat de verkopen van iPhone in de maand juli, augustus en september met 10 procent zijn gestegen.
Signify gaf aan last te hebben van economische tegenwind en gaat besparen op de kosten. Het aandeel Signify reageerde vrijdag nauwelijks op de cijfers.
Lichtbedrijf Signify ziet donkere wolken
Verlichtingsbedrijf Signify is somberder over de resultaten in de rest van dit jaar. Economische “tegenwind” blijft de markt voor verlichting waarschijnlijk tegenzitten, schrijft het bedrijf verwijzend naar de hoge inflatie en energiecrisis. De omzet zal in 2022 daarom minder hard groeien dan de voormalige verlichtingstak van Philips eerder had verwacht. Signify richt zich de komende maanden daarom op kostenbesparingen.
Signify sloot het derde kwartaal wel af met een hogere omzet en winst. Het bedrijf had weliswaar last van sterk gestegen prijzen voor energie en onderdelen, maar berekende die extra kosten grotendeels door aan klanten. Lampen voor de consumentenmarkt, waar bijvoorbeeld de Philips Hue onder valt, verkochten minder goed maar aan zakelijke klanten verkocht het Eindhovense bedrijf meer.
De verkoop van alle verlichtingssystemen samen leverde in juli, augustus en september 1,9 miljard euro op, ruim 16 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij hielp de dure dollar het bedrijf ook, omdat de omrekening naar euro's gunstig uitpakt. Zonder die valutameevaller zou de omzet met 4,3 procent zijn gestegen. De nettowinst steeg tot 112 miljoen euro, tegenover 94 miljoen euro een jaar eerder.
In heel 2022 stijgt de omzet op vergelijkbare basis met 2 tot 3 procent, verwacht Signify nu. Eerder ging het bedrijf nog uit van 3 tot 6 procent omzetgroei.
Apple wil geen prognose afgeven voor slot van 2022
Techbedrijf Apple heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet en de winst opgevoerd. Van vrijwel alle producten verkocht het Amerikaanse concern meer, met uitzondering van de iPad. De iPhone blijft het belangrijkste product van Apple en is goed voor haast de helft van de omzet. De dienstentak groeide op jaarbasis, maar zag een daling ten opzichte van de vorige periode.
Volgens financieel directeur Luca Maestri had Apple te maken met minder inkomsten uit advertentieverkopen, net als eerder al bedrijven als Facebook-moeder Meta Platforms en Google. Ook gaven consumenten minder uit aan spelletjes. Apple heeft zowel een streamingdienst voor spelletjes, maar verdient ook aan games in de App Store.
Voor Apple is het vierde kwartaal altijd de periode waarin de nieuwe iPhones worden gepresenteerd. Dat levert doorgaans een stevige omzet op. Naast het feestdagenkwartaal is dit dan ook de belangrijkste periode voor Apple. Het Californische techbedrijf zag de omzet in alle regio's groeien.
De verkopen van de iPhone gingen met ruim 10 procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder naar 42,6 miljard dollar. Apple maakt geen aantallen verkochte producten bekend, maar er zijn aanwijzingen dat er niet alleen meer smartphones zijn verkocht maar ook dat de topmodellen meer aftrek vinden. Al die verkochte producten betekenen dat er nu meer Apple-producten in gebruik zijn dan ooit.
De totale omzet van Apple in het kwartaal dat op 24 september eindigde kwam uit op 90 miljard dollar. Omgerekend is dat zo'n 90,4 miljard euro. Zoveel verkocht Apple nog nooit in het vierde kwartaal. De nettowinst bedroeg 20,7 miljard dollar tegen 20,6 miljard dollar een jaar eerder. Apple gaf meer geld uit om zijn spullen te verkopen. Ook de kosten voor onderzoek en ontwikkeling stegen.
Voor het lopende kwartaal geeft Apple geen prognose voor de omzet door de onzekere situatie in de wereld. De omzet zal wel minder snel groeien dan de toename van 8 procent in de vorige periode. De Mac-computertak zal flink minder verkopen, denkt Apple. Dat komt omdat vorig jaar in de herfst een nieuwe MacBook Pro werd geintroduceerd
Amazon heeft last van dure dollar
Webwinkel en techbedrijf Amazon heeft in het derde kwartaal last gehad van de dure dollar. De omzet buiten de thuismarkt, die in bijvoorbeeld euro's werd behaald, daalde omdat die na omrekening minder dollars opleverde. Ook voor de feestdagenperiode verwacht Amazon nog veel last te hebben van wisselkoerseffecten. De prognose voor het lopende kwartaal kwam daardoor aanzienlijk lager uit dan analisten hadden verwacht. Het aandeel kelderde nabeurs op Wall Street met wel 19 procent.
De omzet van heel Amazon ging met 15 procent omhoog tot 127,1 miljard dollar, omgerekend zo'n 127,6 miljard euro. De Amerikaanse webwinkel verkocht een vijfde meer, maar buiten de Verenigde Staten daalde de omzet met 5 procent. Als alle wisselkoersverschillen niet mee worden geteld viel de overzeese omzet juist een achtste hoger uit.
De clouddiensten van Amazon hadden veel minder last van de dure dollar. Daar steeg de omzet met meer dan een kwart. Dat onderdeel was bovendien goed voor voor alle operationele winst. Zowel de Amerikaanse webwinkel als de internationale onlineshop had hogere kosten dan inkomsten. De nettowinst van Amazon daalde dan ook naar 2,9 miljard dollar. Een jaar eerder was dat nog 3,2 miljard dollar.
Amazon gaat door met het snijden in de kosten, stelt topman Andy Jassy. Met name in de distributiecentra en de bezorging wordt daarin voortgang geboekt, zegt hij. Jassy erkent dat er nogal wat tegenwind is, met hoge inflatie en economische neergang in veel landen. Amazon zal de investeringen daaraan aanpassen.
Voor het vierde kwartaal rekent Amazon op een omzet van tussen de 140 miljard en 148 miljard dollar. Dat zou tussen de 2 en 8 procent meer zijn dan een jaar eerder. Volgers van het bedrijf hadden op veel hogere verkopen gerekend in het slotkwartaal van het jaar waarin veel cadeaus worden gekocht.
Intel ziet vraag naar chips teruglopen
De Amerikaanse chipproducent Intel verlaagt opnieuw zijn omzetverwachtingen doordat de vraag naar datacenterchips terugloopt en mensen minder nieuwe computers kopen. Daarnaast gaat Intel de kosten de komende drie jaar met 10 miljard dollar verlagen. Naar verluidt is het bedrijf van plan 10.000 banen te schrappen.
Intel zag in het derde kwartaal de omzet met 20 procent dalen tot 15,3 miljard dollar in vergelijking met een jaar eerder. De nettowinst kelderde naar 1 miljard dollar, van 6,8 miljard dollar vorig jaar.
Het Californische bedrijf rekent nu voor het gehele jaar op een omzet tussen de 63 miljard tot 64 miljard dollar. Dat was eerder 65 miljard tot 68 miljard dollar. Ook de prognoses voor het vierde kwartaal werden verlaagd.
In een toelichting zei topman Pat Gelsinger dat de economische omstandigheden steeds uitdagender worden. Hij had afgelopen zomer al gewaarschuwd dat er extra maatregelen genomen kunnen worden om de kosten te verlagen.
Intel had in juli wereldwijd bijna 114.000 werknemers in dienst. Volgens persbureau Bloomberg raakt het geplande banenverlies onder meer de onderdelen voor verkoop en marketing. Daar kan naar verluidt tot wel 20 procent van het personeelsbestand verdwijnen.
De Amerikaanse producent van harde schijven voor computers Seagate Technology maakte woensdag nog bekend 3000 banen te gaan schrappen in verband met de slechte omstandigheden op de computermarkt.