- Megafraudeur Bernard Madoff is woensdag overleden in de gevangenis.
- Madoff leidde jarenlang een piramidespel met beleggingen van mensen die daarbij tientallen miljarden dollars verloren.
- De Amerikaan liet het geld van beleggers binnenstromen en gebruikte dat om zijn eigen luxe leven te kunnen betalen.
Megafraudeur Bernard Madoff is woensdag overleden in de gevangenis. Dat meldt de Amerikaanse federale dienst van bewaring, de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de gevangenissen.
Madoff leidde jarenlang een piramidespel met beleggingen van mensen die daarbij tientallen miljarden dollars verloren. Hij zat een gevangenisstraf uit van 150 jaar.
Vorig jaar juni wees een rechter nog een verzoek van Madoff af om eerder te worden vrijgelaten. Hij zei toen stervende te zijn en ernstige nierklachten te hebben.
Bernard Madoff: megafraudeur
Eind 2008 kwam de fraude van Madoff aan het licht. Tot zijn bekentenis in 2009 gold de oud-topman van technologiebeurs Nasdaq als een gerespecteerd zwaargewicht in de financiële wereld. Hij werd gearresteerd nadat hij de jarenlange fraude had opgebiecht tegen zijn zoons.
Madoff kreeg in 2009 een gevangenisstraf opgelegd van 150 jaar. De zakenman had beleggers opgelicht voor miljarden dollars door jarenlang een piramidespel gaande te houden.
Madoff erkende het grootste piramidespel uit de geschiedenis te hebben geleid. In een piramidespel wordt geld van nieuwe investeerders gebruikt om bedragen uit te betalen aan eerdere investeerders. Het leidde tot een schade van naar schatting tussen de 19 miljard dollar en 65 miljard dollar.
De Amerikaan liet het geld van beleggers binnenstromen en gebruikte dat om zijn eigen luxe leven te kunnen betalen. Oude beleggers werden betaald met de inleg van nieuwe klanten. Het systeem stortte in toen cliënten hun inleg terugvroegen als gevolg van de economische crisis.
Ook Nederlandse beleggers slachtoffer van Madoff
Fondsen, banken, beroemdheden maar ook kleine beleggers overal op de wereld werden slachtoffers van Madoffs bedrog.
Nederlandse beleggers zijn voor ongeveer 1,9 miljard euro benadeeld. De meeste schade kwam voor rekening van bankverzekeraar Fortis, die zo’n 922 miljoen euro aan de zwendelaar toevertrouwde.
In 2017 vonden de eerste uitbetalingen plaats uit het slachtofferfonds dat de Amerikaanse overheid speciaal voor deze zaak opzette. Per december 2020 was er uit dit fonds in totaal een bedrag van 3,8 miljard dollar toegekend aan in totaal bijna 37.000 slachtoffers uit 125 landen.