- De Amerikaanse topbelegger Jim Rogers is van mening dat er sprake is van een klassieke zeepbel op financiële markten.
- Als die zeepbel barst in de vorm van de beurscrash, kunnen aandelen, vastgoed en obligaties hard geraakt worden.
- Rogers neemt een aantal voorzorgsmaatregelen om zich op die situatie voor te bereiden.
De Amerikaanse beursveteraan Jim Rogers is van mening dat er tekenen zijn van een klassieke zeepbel op financiële markten. De ongeremde stijging van cryptomunten zoals de bitcoin en particuliere beleggers die zich te buiten gaan aan massale speculatie met aandelen zoals GameStop: dat allemaal duidt op een markt met hysterische trekken.
Rogers is niet de enige die er zo over denkt. Andere topbeleggers en economen, zoals Jeremy Grantham en David Rosenberg maken vergelijkbare analyses.
Rogers sprak op 11 februari over de situatie op de beurs in een video-gesprek van onderzoeksbureau Stansberry Research.
In het gesprek gaf Rogers aan dat hij niet bezig is met voorspellingen over wanneer de zeepbel op de aandelenmarkt gaat barsten. Maar alle tekenen van een klassieke bubbel zijn aanwezig.
Rogers is er vrij zeker van dat een hoop beleggers veel geld gaan verliezen, als de zeepbel knapt. "Ik heb deze film al eens een keer gezien."
Bij een beurscrash moet je al snel denken aan een daling van 50 tot 60 procent van de aandelenmarkt als geheel, suggereert Rogers in het interview - sommige aandelen zullen 80 tot 90 procent van hun waarde verliezen. Dat is volgens de beursveteraan doorgaans de realiteit van een serieuze crash.
Waar Rogers zich dit keer extra zorgen over maakt is de hoeveelheid schuld in de wereld. Zo hebben centrale banken in antwoord op de coronacrisis volop schulden opgekocht die nu op de balans van de centrale banken staan. Dat gaat om bedragen die een veelvoud zijn ten opzichte van de financiële crisis van 2008.

De huidige schuldniveaus zijn ongezond volgens Rogers, omdat ze een rem vormen op de economische groeimogelijkheden. "De volgende bear market wordt een van de ergste die ik verwacht mee te maken", zegt Rogers in het video-interview. Daarmee doelt hij op een periode van structureel lage rendementen voor aandelen.
Risico beurscrash: waar kun je schuilen?
Op het moment dat de beurs met een flinke terugslag te maken krijgt, is geen enkele beleggingscategorie veilig, waarschuwt Rogers. Wel kunnen beleggers ervoor kiezen om meer vermogen in contanten aan te houden.
Bij de keuze voor cash, moet je wel zorgen dat je voor de juiste valuta kiest. Rogers wijst erop dat veel beleggers tijdens de financiële crisis van 2007 en 2008 aanvankelijk dachten dat het slim was cash in IJslandse kronen aan te houden. Maar IJsland werd hard geraakt door de kredietcrisis en de IJslandse kroon verloor een fors deel van zijn waarde.
Rogers vindt de Amerikaanse dollar daarom nog altijd een logische keuze, als het gaat om het aanhouden van liquide middelen. Daarmee gaat hij in tegen de opvatting van sommige analisten, vooral uit de hoek van cryptowereld, die denken dat het vertrouwen in de dollar afneemt gelet op de hoge schuldniveaus.
Beleggen in grondstoffen
Rogers heeft een voorliefde voor beleggen in grondstoffen en blijft voorlopig positief over deze beleggingscategorie. In het video-interview op YouTube zegt hij dat grondstoffen nog altijd relatief goedkoop zijn vergeleken met obligaties, vastgoed en aandelen. Deze drie beleggingscategorieën hebben allemaal te maken met zeepbelvorming, denkt Rogers.
Rogers heeft geïnvesteerd in zilver en goud, maar wacht op een correctie van financiële markten voordat hij hij gaat bijkopen. Naast zilver en goud is Rogers ook positief over koper, dat wordt gebruikt voor toepassingen in elektronica en zijns inziens goede perspectieven heeft als gevolg van de groei van de productie van elektrische auto's.
Tot slot kijkt Rogers op de korte termijn buiten de VS naar Russische en Japanse aandelen. "De Japanse aandelenmarkt staat nog altijd 30 procent lager dan de all-time-high van 1990. Dat vindt ik interessanter dan de Amerikaanse aandelenmarkt."