De legendarische belegger Jeremy Grantham is er meer dan ooit van overtuigd dat de Amerikaanse beurs een zeepbel is.
“Hoe spectaculairder de stijging en hoe langer die aanhoudt, hoe zekerder je ervan kan zijn dat je te maken hebt met een echte zeepbel.”
De beleggingsstrateeg, die in het verleden al 3 zeepbellen tijdig spotte, had al zorgen over een zeepbel in juni.
Grantham is van mening dat de beurs momenteel is losgekoppeld van de economische realiteit.
De legendarische belegger Jeremy Grantham zei deze week op Amerikaanse TV-zender CNBC dat hij ervan overtuigd is dat de aandelenmarkt een zeepbel is na de “krachtige, snelle, en in veel opzichten knotsgekke” stijging sinds het dieptepunt afgelopen maart.
“Hoe spectaculairder de stijging en hoe langer die aanhoudt, hoe zekerder je ervan kan zijn dat je te maken hebt met een echte zeepbel,” zei Grantham, partner en hoofdstrateeg van de Amerikaanse vermogensbeheerder GMO.
In juni dit jaar liet Grantham tegenover CNBC al zijn zorgen blijken over een mogelijke zeepbel en waarschuwde hij beleggers dat ze zich beter niet meer konden wagen aan Amerikaanse aandelen en dat mogelijk sprake was van de vierde grote zeepbel op de aandelenmarkt in zijn carrière.
De Amerikaanse beursindex S&P 500 is sindsdien zo'n 14 procent verder gestegen. Volgens Grantham geeft dit "waanzinnige gedrag" van beleggers hem meer zekerheid dat de Amerikaanse aandelen zwaar zijn overgewaardeerd.
"Het gaat er niet slechts om dat de beurs stijgt, maar dat die versneld stijgt. En het tempo waarin de beurs sinds maart-april is gestegen is gewoonweg sensationeel," aldus de beleggingsexpert.
Lees ook: Er zit al veel goed nieuws in de beurskoersen, maar houd deze 3 spelbrekers in de gaten
Beurs reageert niet meer op feitelijke ontwikkelingen in de economie
Grantham zei ook dat de aandelenbeurs haar eigen "psychologische knop" heeft en zich onafhankelijk van de economische realiteit gedraagt.
"De beurs stijgt op zowel goed als slecht nieuws," aldus Grantham. "Ze interpreteert een zege van Trump als positief en later ziet ze een zege van Biden als positief. Dat heeft veel weg van een zeepbel. Immers, niets lijkt koersstijgingen tegen te houden."
Hij voegde hieraan toe dat een effectief vaccin tegen het coronavirus of een ruimer begrotingsbeleid in de Verenigde Staten niets zullen veranderen aan het feit dat beurskoersen tot onhoudbare niveaus zijn gestegen.
Grantham heeft in het verleden drie zeepbellen tijdig gespot: de beurs- en vastgoedzeepbel van Japan in 1989, de dotcom zeepbel in 2000 en de Amerikaanse huizenmarktcrisis van 2008.
Donderdag zei hij dat het "net aan" zou kunnen dat de aandelenbeurs nog een jaar lang stijgt, maar twee jaar lijkt hem "zeer onwaarschijnlijk."
"Ik heb geen grote verwachtingen van mijn gave om de datum van het knappen van een zeepbel te voorspellen. Mijn definitie van succes is veel bescheidener: vroeger of later zal de beurs lager staan dan het punt waarop ik zei dat je beter kon uitstappen." Dat was dus afgelopen zomer.
Grantham voegde hier nog aan toe dat de lage, risicovrije rente van de Federal Reserve (het stelsel van Amerikaanse centrale banken), een belangrijke factor is bij het opstuwen van aandelenkoersen.
"De onveranderlijke realiteit is dat dure aandelen altijd een lager rendement leveren dan goedkopere aandelen," aldus Grantham. "Het is kiezen of delen. Of je hebt nu een hoger rendement, of je hebt een redelijk rendement op de langere termijn, maar niet beide. De prijs die we betalen voor een beurs die alsmaar verder stijgt, is een lager rendement voor de komende tien jaar."