• De rust is weer even teruggekeerd op de financiële markten, na de grote uitverkoop maandag, maar de zorgen richten zich nu op de Chinese yuan.
  • Sommige analisten zijn bang dat de zogenoemde ‘carry trade’ met de yuan in gevaar kan komen, net als bij de Japanse yen.
  • Het gaat er hierbij om dat beleggers geld lenen in valuta van een land waar de rente laag is en dat vervolgens beleggen in financiële markten elders in de wereld.
  • Lees ook: Gezonde beurscorrectie, of is er meer aan de hand?

Aandelenbeurzen lijken te stabiliseren na de enorme koersval maandag, maar er loert een nieuw gevaar aan de horizon in de vorm van de Chinese yuan.

De massale uitverkoop van maandag — de ergste voor de Japanse beurs sinds Black Monday 1987 — kwam deels door de gestegen koers van de Japanse yen. Die maakte zogenoemde carry trades ineens niet meer lucratief.

Het gaat hierbij om het volgende. Japan hanteert al jarenlang extreem lage rentes. Daardoor is het voor internationale beleggers aantrekkelijk om leningen aan te gaan in Japanse yen en die vervolgens om te zetten in dollars of euro’s, waarmee wordt belegd op aandelenmarkten in het Westen. De goedkope financieringskosten in Japan maken dit extra aantrekkelijk.

Echter, voorwaarde is wel dat de wisselkoersverhouding tussen de dollar en de yen niet drastisch verandert. Als de yen bijvoorbeeld duurder wordt, kan het terugbetalen van de leningen in yen financieel nadelig uitpakken, op het moment dat elders belegde dollars weer omgewisseld moeten worden in yen.

De relatief sterke stijging van de Japanse yen voorafgaand aan de wereldwijde verkoopgolf op aandelenmarkten, wordt gezien als een katalysator voor het terugdraaien van 'carry trades'. Ofwel: beleggers begonnen aandelen in bijvoorbeeld de VS te verkopen en wisselden dollars om in yen (waardoor de vraag naar de Japanse munt verder steeg en de koers opliep), om yen-leningen af te lossen.

"De volgende carry trade die in de problemen kan komen, zou heel goed de yuan kunnen zijn", zegt analist Khoon Goh van de Australische bank ANZ tegen de Amerikaanse tv-zender CNBC. Hij wijst erop dat de yuan maandag al steeg ten opzichte van de dollar, als een soort Pavlov-reactie op de problemen met de Japanse carry trade.

In het geval van de yen gooide een renteverhoging van de centrale bank van Japan vorige week roet in het eten. Door de stijging van de rente in Japan werd de Japanse munt relatief iets aantrekkelijker. De duurdere yen zorgde er vervolgens voor dat beleggers die geld hadden geleend in yen voor hun carry trades werden gedwongen hun beleggingsposities elders af te bouwen, wat een wereldwijde neerwaartse spiraal in gang zette.

Sommige analisten vrezen dat hetzelfde kan gebeuren met de Chinese yuan. Ook China kent lage rentes, omdat de autoriteiten proberen de kwakkelende economie een steun in de rug te geven. Analisten van Citibank schrijven in een recent rapport aan dat "er zorgen zijn over de financiering van de carry trade", met name over de yuan.

Analist Goh van ANZ zegt dat Chinese exporteurs grote hoeveelheden dollars aanhouden, die ze niet willen inwisselen vanwege de hogere rente in de VS. Maar mogelijk gaan ze dat wel doen als de Amerikaanse centrale bank binnenkort renteverlagingen gaat doorvoeren en dat zou kunnen leiden tot "grote bewegingen" op financiële markten.

Chinese yuan is zwak, net als de yen, maar oorzaken verschillen

Toch denken zeker niet alle analisten dat de gevolgen van het terugdraaien van carry trade met de yuan net zo chaotisch uitpakt als het geval van de yen.

Hoofdeconoom Vishnu Varathan van Mizuho Bank schreef donderdag in een rapport dat de yuan niet "de volgende steen is die om zal vallen". Hij noemde dat een "misleidend idee", aangezien de yen — anders dan de yuan — een zeer liquide munt is die wereldwijd wordt gebruikt. De handel in de yuan wordt daarentegen sterk gecontroleerd door de Chinese overheid.

China heeft ook andere problemen dan Japan. Terwijl de zwakte van de yen wordt veroorzaakt door de lage rentes in Japan, komt de zwakte van de yuan vooral door "de structurele economische problemen en de geopolitieke dreigingen waar China mee kampt", schrijft Varathan.

China is bezig met een pijnlijke economische transitie van een op de export gerichte industriële producent voor producten met lage winstmarges, naar een focus op drie nieuwe sectoren: elektrische auto's, lithium-batterijen en zonnepanelen. Maar daarbij heeft China veel last van de toenemende geopolitieke spanningen, waaronder hoge importtarieven van de VS en de EU voor deze meer hoogwaardige sectoren.

Dat betekent volgens Varathan dat geopolitieke spanningen moeten afnemen wil de yuan sterker worden. En pas als de yuan duurder wordt, is er een risico voor de carry trade met de Chinese munt.

Gelet op de problemen waar de Chinese economie mee kampt, ligt het grootste risico voor de yuan eerder bij een verdere verzwakking dan bij een stijging, volgens Varathan.

LEES OOK: Donald Trump gebruikt de terugval op de aandelenmarkten om Kamala Harris aan te vallen