De Amerikaanse economie oogt opvallend veerkrachtig, na een ongekende reeks van renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. Die renteverhogingen zijn bedoeld om de inflatie af te remmen. Een hogere rente maakt lenen duurder voor consumenten en bedrijven en dat zou de economische groei moeten temperen.

Op de Amerikaanse arbeidsmarkt is echter nog geen eenduidige afkoeling te bespeuren. Uit het maandelijkse banenrapport van het Bureau of Labor Statistics over mei bleek dat er in die maand 339.000 banen waren bijgekomen, meer dan economen hadden verwacht.

Toch is de ogenschijnlijke kracht van de arbeidsmarkt in de VS bedrieglijk, waarschuwt beursstrateeg Lauren Goodwin van de Amerikaanse vermogensbeheerder New York Life Investments. Zij acht de kans op een recessie dit najaar nog steeds aanzienlijk.

De stijging van rentes gaat uiteindelijk de consumptieve vraag raken, wat zal resulteren in druk op de vraag naar auto’s, huizen en spullen die Amerikanen met credit cards kopen.

"Het banenrapport over mei past historisch gezien in een laat-cyclische conjunctuur: doorgaans is er een opleving van de arbeidsmarkt vlak voor een economische recessie inzet. Pas als de recessie is begonnen, neemt de banengroei af", schrijft Goodwin in een recent rapport.

De beursstrateeg wijst erop dat het voortvarende tempo waarmee de Federal Reserve de beleidsrente heeft opgeschroefd, niet betekent dat de economie daar ook snel op reageert. "Historisch duurt het 18 tot 24 maanden voordat een cyclus van renteverhogingen de arbeidsmarkt raakt."

In de onderstaande tabel uit het rapport van Goodwin is de gemiddelde verandering van het aantal nieuwe banen in de maanden voorafgaand aan een recessie afgezet tegen de banenontwikkeling in de maanden na de start van recessies. Te zien is dat één maand voor de start van een recessie vaak sprake is van een opleving van de banengroei.

Ter vergelijking: de grafiek hieronder toont de maandelijkse banencijfers voor de VS in de afgelopen maanden, waarbij sinds maart sprake is van stijgende aantallen.

Als de Amerikaanse economie in een recessie belandt, is dat slecht nieuws voor de beurs. Van belang is dan vooral dat de bedrijfswinsten onder druk komen te staan. In de optiek van beursstrateeg Goodwin loopt de aandelenmarkt het risico op een daling van 15 procent tot 20 procent.

Zelfs als de huidige, relatief hoge waardering van aandelen niet verandert, dan zou een daling van de bedrijfswinsten met 21 procent (het gemiddelde dat je ziet bij recessies) moeten resulteren in een daling van de S&P 500-index met 15 procent tot 20 procent, beargumenteert Goodwin.

Momenteel noteert de S&P 500-index rond de 4.300 punten Een daling van 20 procent zou de index naar een niveau van iets meer dan 3.400 punten brengen.

De brede Amerikaanse beursindex is sinds oktober vorig jaar met 20 procent gestegen. Die stijging rust wel op de koerswinsten van een zeer klein groepje van voornamelijk techaandelen en wordt niet breed gedragen.

Wat zeggen andere beursexperts over de kans op een recessie?

De analyse van Goodwin sluit goed aan bij de opvattingen van beursstrategen op Wall Street die in het voorzichtige kamp zitten.

Zo gaf beleggingsstrateeg Michael Kantrowitz van vermogensbeheerder Piper Sandler in mei tegen Insider aan dat hij een daling van de aandelenmarkt met 25 procent verwacht tegen het einde van het jaar, op het moment dat de Amerikaanse economie inzakt.

Ook Kantrowitz wijst erop dat een recessie die bedrijfswinsten omlaag duwt, een groot risico is voor de beurs.

Bron: Piper Sandler

Hoofdstrateeg Mike Wilson van zakenbank Morgan Stanley zit in hetzelfde kamp en voorziet dit jaar een tussentijdse daling van de S&P 500-index met 23 procent tot 30 procent richting een niveau van 3.000 punten tot 3.300 punten. Wel ziet Wilson vervolgens een herstel richting de 3.900 punten.

Andere beursstrategen bij zakenbanken zijn wat optimistischer en houden koersdoelen van rond de 4.000 punten aan voor de S&P 500-index eind dit jaar. Dat is overigens wel zo'n 7 procent lager dan het huidige niveau.

LEES OOK: Beleggen in batterijtechnologie met een ETF: dit zijn de mogelijkheden, kansen en risico’s