- Beursstrateeg Michael Kantrowitz van de Amerikaanse zakenbank Piper Sandler weet het zeker: de VS stevent af op een recessie.
- Voor Kantrowitz signaleert een specifieke werkloosheidsindicator dat een omslag nabij is.
- Beurzen zijn de laatste weken optimistisch gestemd, maar een recessie in de VS kan roet in het eten gooien.
- Lees ook: Beurs al drie weken in de plus: technisch beeld vooral bij techindex Nasdaq 100 sterk
Beursstrateeg Michael Kantrowitz van de Amerikaanse zakenbank Piper Sandler kijk naar enkele specifieke indicatoren om te beoordelen hoe de Amerikaanse economie zich staande houdt gedurende een cyclus van renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank.
Kantrowitz let in het bijzonder op de huizenmarkt, de orderontwikkeling van de industrie, bedrijfswinsten en de arbeidsmarkt. Daarbij gaat hij ervan uit dat de huizenmarkt de eerste sector is die de negatieve effecten van hogere rentes ervaart. Daarna volgen achtereenvolgens de industriële orders, de bedrijfswinsten en uiteindelijk de arbeidsmarkt.
In de huidige cyclus van renteverhogingen van de Federal Reserve lopen de zaken vooralsnog conform de verwachtingen van Kantrowitz. De Amerikaanse huizenmarkt is nog steeds zwak, zoals blijkt uit het matige vertrouwen van huizenbouwers en de lage verkoopvolumes. Ook is volgens peilingen onder inkoopmanagers in de industrie sprake van krimp. En tot slot is de groei van de bedrijfswinsten in de VS aanzienlijk vertraagd.
De enige uitzondering van de afgelopen maanden is de Amerikaanse arbeidsmarkt, die tot voor kort een robuuste indruk maakte. Maar ook op dat vlak is volgens Kantrowitz een kentering op komst. De beursstrateeg ziet tekenen dat de banenmarkt inderdaad op het punt staat te verzwakken.
In een recente analyse schetst Kantrowitz dat er een neergang op komst is. Een belangrijke indicator hiervoor is de procentuele verandering van het aantal werklozen ten opzichte van een jaar eerder.
Kantrowitz hanteert als vuistregel voor een naderende recessie dat de verandering van het absolute aantal werklozen op jaarbasis minimaal 10 procent is. Afgelopen oktober waren er 7,7 procent meer mensen werkloos in de VS dan in dezelfde maand een jaar eerder. "Dat is een rode vlag", schrijft Kantrowitz.

Foto: Piper Sandler
"Dit is onze favoriete indicator voor het signaleren van het begin van een recessie. Zodra de procentuele verandering van het aantal werklozen op jaarbasis de grens van 10 procent doorbreekt, luidde dat in het verleden altijd een recessie in."
De Amerikaanse werkloosheid is als percentage van de beroepsbevolking gestegen van 3,4 procent in april dit jaar naar naar 3,9 procent in oktober. Aan de andere kant is het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen nog niet noemenswaardig opgelopen. Kantrowitz denkt echter dat dit wel zal gebeuren.

Foto: Piper Sandler
"Wat de werkgelegenheid betreft, zie ik genoeg tekenen die erop duiden dat we aan het begin van een recessie staan", aldus Kantrowitz.
De beursstrateeg hanteert voor de brede S&P 500-index een koersdoel van 3.600 tot 3.800 punten. Aangezien de S&P momenteel rond de 4.500 punten noteert, zou een daling tot 3.600 punten een verlies van 20 procent impliceren.
Cruciaal moment voor de Amerikaanse economie
De komende maanden worden bijzonder spannend voor de Amerikaanse economie. Als de stijging van de werkloosheid doorzet, kan het beeld van de robuuste arbeidsmarkt verder gaan kantelen.
In een recent rapport schrijft beursstrateeg John Wolfenbarger van BullAndBearProfits.com dat kleinere Amerikaanse bedrijven volgens een recente peiling voorzichtiger zijn geworden met het aannemen van personeel. Dit is doorgaans een voorbode van hogere werkloosheid.

Foto: Trahan Macro Research LLC/Bullandbearprofits.com
Wolfenbarger wijst ook op de rentecurve in de VS. Er is al lange tijd sprake van een omgekeerde rentecurve, waarbij de rente op kortlopende staatsleningen hoger ligt dan die van langlopende staatsleningen.
Maar de laatste weken is dat beeld aan het kantelen. Zo'n omslagperiode valt volgens Wolfenbarger doorgaans samen met een verzwakking van de arbeidsmarkt.

Foto: Trahan Macro Research LLC/Bullandbearprofits.com
Eerder deze maand bleek dat de banengroei in de VS in oktober is vertraagd. Er kwamen 150.000 banen bij, terwijl economen rekenden op een plus van 180.000 banen. De cijfers voor de banengroei in september en augustus zijn bovendien naar beneden bijgesteld.
Diverse marktstrategen rekenen op een recessie in 2024, waaronder obligatiespecialist Jeffrey Gundlag van vermogensbeheerder DoubleLine Capital en oprichter Ken Griffin van hedgefonds Citadel.
Maar er zijn ook redelijk wat analisten die rekenen op een zachte landing voor de Amerikaanse economie. Econoom Jan Hatzius van zakenbank Goldman Sachs schat de kans op een recessie bijvoorbeeld in op slechts 15 procent.